Traian Băsescu
Traian Băsescu

”Trebuie să știe toată lumea că astfel de focoase nucleare sunt arme tactice. Aceste arme nu se depozitează ca niște saci de cartofi, trebuie să ai niște silozuri speciale
Trebuie să ai în vedere faptul că astfel de arme nucleare au coduri care trebuie aprobate de președintele SUA. Cine crede că se pot încărca astfel de arme în camion și aduse în România, este o nebunie, o copilărie.
Este cert că SUA sunt îngrijorate, după evenimentele din baza NATO din Turcia (…) Probabil că discuții exploratorii pentru mutarea acestor arme nucleare în alte țări decât Turcia au existat, dar aici fac doar o analiză, nu am informații în acest sens.
Transportul acestor arme este o operațiune de durată, nu se poate transfera așa, imediat.
Gândiți-vă că rezidurile nucleare de la bazele civile se transportă cu efective extraordinare și alea nu mai pot exploda. Gândiți-vă ce măsuri de securitate extraordinar
Dacă SUA vor decide să mute aceste arme vor începe o serie de negocieri foarte lungi și dure atât cu Federația Rusă, cât și cu țara în care urmează să se mute armele.
Dacă SUA ar fi analizat mutarea armelor nucleare din Turcia la Deveselu, vă asigur că primul drum al lui Joe Biden era la București. Nu se ducea în Serbia sau în alte țări. Prima dată venea la București”, a declarat Traian Băsescu, la România TV.