PMP cere ca alegerea primarilor în două tururi să nu mai fie amânată

PMP face apel către Guvern dar  și către PNL, USR, ALDE  și  PRO România să susţină demersul nostru prin care cerem revenirea la alegerea primarilor în două tururi. Avem un proiect de lege al PMP,  adoptat deja de Senat care  poate  fi dezbătut  și  votat în Parlament. 

De asemenea, mai  există și alte modalități de revolvare a acestei probleme, cum ar fi emiterea unei ordonanțe de urgență sau asumarea răspunderii Guvernului pe un pachet de legi electorale care să cuprindă și revenirea la alegerea primarilor în două tururi.

Trebuie să revenim la alegerea primarului în două tururi pentru a avea o administraţie locală eficientă. Am vazut în 2012, în 2016, primari aleși sub 10% din numărul total de alegători care gestionează resursele unei comunități.  Considerăm că în momentul de față, din cauza acestui mod de a alege primarii, aceștia nu mai sunt reprezentativi din punct de vedere electoral.

 Revenirea la formularea legislativă anterioară, mai precis alegerea primarului în două tururi, conferă alesului o legitimitate care îi consolidează actul de guvernare locală. În primul rând, un sistem de vot trebuie să fie orientat către cetăţean şi să ofere formula optimă de reprezentare a sensibilităţilor politice existente.  Alegerea primarului într-un singur tur reduce foarte mult caracterul reprezentativ al rezultatului electoral şi scade capitalul de identificare a electoratului cu alesul. Situaţia este cu atât mai problematică în cazul unui nivel ridicat de absenteism, care fragilizează actul de reprezentare. Prin modificarea solicitată primarul ales ar avea votul a peste 50% dintre alegătorii prezenți la vot în turul 2.

În sprijinul acestui demers, peste un milion de cetățeni au semnat pentru primari în două tururi  în  cadrul campaniei  inițiate de PMP. De asemenea, alegerea primarilor în două tururi a fost una din condițiile  puse de PMP  pentru votarea Guvernului Orban.


Deputat Petru Movilă

Vicelider grupul deputaților PMP