Delegația PMP la consultările de la Cotroceni

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, joi, la Palatul Cotroceni, consultările cu reprezentanţii PMP în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru, după demiterea Guvernului prin moţiune de cenzură.


Delegaţia Partidului Mişcarea Populară este formată din: Marius Paşcan, Ioana Constantin, Sebastian Moise, Marian Andronache.

Preşedintele executiv al PMP, Marius Paşcan, a afirmat, după consultările de la Cotroceni, că a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis despre posibilitatea declanşării alegerilor anticipate.

„I-am explicat că parlamentarii PMP au preferat să nu participe la votul pentru moţiunea de cenzură împotriva guvernului, pentru că am pus, înainte de toate, nevoia de stabilitate a ţării. Considerăm în acest moment că există posibilitatea alegerilor anticipate. Vom stabili în Consiliul Executiv Naţional al PMP, care va avea loc duminică, poziţia noastră în raport cu această posibilitate”, a declarat Paşcan.

Liderul PMP a adăugat că o condiţie pentru susţinerea unui nou guvern o reprezintă promovarea unei ordonanţe de urgenţă privind alegerile primarilor în două tururi.

„Sunt câteva luni până la alegerile locale. Cred că tocmai din acest motiv nu există justificat un temei rezonabil, raţional pentru a forţa alegeri anticipate. Noi pledăm pentru alegeri la termen, dar nu ne ferim, nu ne temem de posibile alegeri anticipate. Noi pledăm pentru alegeri la termen. (…) Primează nevoia de stabilitate a ţării. Câtă vreme colegii parlamentari de la alte formaţiuni politice, în special parteneri ai noştri din guvernarea de până acum, au susţinut că votează împotriva propriului guvern, nu avem cum să consimţim la un astfel de demers, ar fi descalificant pentru PMP. Noi rămânem consecvenţi angajamentelor pe care le-am asumat”, 

„În ce priveşte învestirea viitorului guvern, vom negocia din nou, aşa cum am asumat printr-un protocol iniţial, pentru a impune promovarea prin ordonanţă de urgenţă a alegerii primarilor în două tururi de scrutin. Iar acest deziderat ne reprezintă şi îl vom promova în continuare, chiar dacă are şanse în acest moment pur teoretice”, a precizat preşedintele executiv al PMP.

.

PMP susține în continuare reducerea numărului de parlamentari la 300, conform referendumului exprimat de români, iar președintele executiv Marius Pașcan spune că ‘avem şi un proiect legislativ în acest sens’.

‘De asemenea, susţinem în continuare eliminarea pensiilor speciale, s-a făcut un mic pas doar în acest sens, este un orizont de aşteptare al românilor major în această direcţie, pensiile speciale sunt furt. De asemenea, susţinem alegerea primarilor în două tururi de scrutin, avem un proiect legislativ în acest sens încă din anul 2016 înregistrat la Parlamentul României, a fost adoptat tacit de Senatul României şi este blocat din cauza PSD”