Marius Pașcan: PMP votează decretul prezidenţial pentru prelungirea stării de urgenţă

Partidul Mişcarea Populară votează decretul prezidenţial pentru prelungirea stării de urgenţă întrucât pandemia cu COVID-19 nu şi-a atins încă apogeul şi nu există o curbă descrescătoare a cazurilor şi deceselor, a anunţat, joi, liderul deputaţilor PMP, Marius Paşcan.

Românii au nevoie de nădejde, să nu-i deznădăjduim!

Dreptul la viață și sănătate sunt garantate de Constituția României. Partidul Mișcarea Populară consideră că sănătatea și viețile românilor constituie priorități ale statului, care nu pot fi negociate politic. Câtă vreme pandemia încă nu și-a atins apogeul și nu există o curbă descrescătoare a cazurilor și a deceselor în România, măsurile de distanțare socială instituite prin Decretul privind Starea de Urgență și ordonanțele militare succesive trebuie păstrate. Reprezintă singura cale de a limita proporțiile unui dezastru. În nicio țară a Uniunii Europene nu s-a ridicat Starea de Urgență, tocmai pentru că pericolul încă nu a trecut.

Partidul Mișcarea Populară este prima formațiune politică din România care a solicitat instituirea Stării de Urgență. Președintele Traian Băsescu a vorbit încă de la sfârșitul lunii februarie despre această necesitate imperativă pentru a opri avansul pandemiei de coronavirus. Dacă măsurile ar fi fost implementate încă de la acel moment, poate că acum nu ne-am mai afla în situația de a prelungi Starea de Urgență, poate că urgia ar fi trecut deja pentru români sau ar fi fost aproape de sfârșit.
Partidul Mișcarea Populară așază pe prim-plan viața, sănătatea românilor și, ca atare, votează în favoarea aprobării Decretului Președintelui României pentru prelungirea Stării de Urgență cu 30 de zile.

Însă, susținerea PMP pentru decretul prezidențial nu exonerează Guvernul de asumarea măsurilor necesare, concrete și imediate, pentru repornirea economiei. Domnule prim-ministru, domnilor miniștri, acționați hotărât și responsabil, altfel economia României se prăbușește. Considerăm că se impune elaborarea și implementarea unui plan coerent și curajos de restartare a economiei. Să aveți în vedere decizia Uniunii Europene privitoare la suspendarea temporară a restricțiilor de deficit bugetar. Poate fi asumat așadar, cu înțelepciune și cumpătare, un deficit bugetar mai mare, promovându-se concomitent proiecte importante de infrastructură și dezvoltare, nefinanțabile prin fondurile structurale, dar care pot fi gestionate la nivel de stat. Investițiile ar asigura locuri de muncă și, totodată, ar genera o dinamică benefică a resurselor care se întorc către bugetul de stat.

Măsurile economice care considerăm că trebuie promovate imediat sunt:
– finanțarea proiectului Autostrăzii Transilvania;
– extinderea rețelei de gaze naturale, astfel încât minimum două treimi dintre români să-și poate asigura în acest fel necesarul de energie pentru încălzire;
– decolmatarea canalelor de irigații, repararea sistemelor de pompare, achiziția de sisteme fixe și mobile de irigații și furnizarea gratuită a apei, timp de trei ani, în zonele afectate de secetă;
– realizarea de centre regionale de colectare legume, fructe și zarzavaturi în marile bazine legumicole și producătoare de fructe;
– finanțarea Pactului Național pentru Sănătate, propus de PMP printr-o inițiativă legislativă, în care este inclusă construirea celor 8 spitale regionale.

De asemenea, dacă tot vorbim despre drepturile constituționale la viață și ocrotirea sănătății, PMP solicită urgent asigurarea materialelor de protecție pentru doctori, testarea întregului personal medical și a personalului auxiliar din spitale, urmată de retestarea săptămânală a acestora.
Nu în ultimul rând, domnilor guvernanți, dați dovadă de mai multă transparență. Renunțați la comunicarea „strategică” și asumați promovarea nestrategică a adevărului în spațiul public, oricât ar fi acesta de dureros sau neprielnic din perspectivă electorală.
Înainte de Sfânta Sărbătoare a Învierii Domnului, mă rog să ne dea Dumnezeu putere și clarviziune politică, să votăm prevederile care îi ocrotesc pe români și le garantează acestora sănătatea, viața și siguranța locurilor de muncă. Românii au nevoie de nădejde, de solidaritate și încredere. Să nu-i deznădăjduim!

Vă adresez în numele Partidului Mișcarea Populară urarea de sănătate deplină tuturor, să aveți parte de o sărbătoare a Învierii pilduitoare, Paște binecuvântat, pace și iubire în familii, să auzim numai de bine! Doamne-ajută!
Vă mulțumesc pentru atenție!

(Alocuțiune președintelui executiv, lider al Grupului Parlamentar PMP, deputat Marius Pașcan, în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, joi, 16.04 2020)

 Președintele PMP Eugen Tomac, a anunţat, miercuri, că parlamentarii partidului pe care îl conduce vor vota, joi, în Parlament în favoarea prelungirii stării de urgenţă

„Vom vota pentru prelungirea stării de urgenţă pentru că sunt nişte realităţi peste care nu putem trece cu vederea, dincolo de orice discurs dintr-ăsta populist. Eu vreau să vă spun că după primul deces de acum trei săptămâni, avem deja peste 360 de cetăţeni români care au murit din cauza COVID-19. În ultimele 24 de ore, din cei peste 3.000 de cetăţeni testaţi, 337 persoane sunt infectate, deci nici pe departe nu a dispărut acest pericol şi cred că este cazul să ne abţinem în a politiza orice. Traversăm o perioadă foarte dură şi urmează vremuri extrem de grele. Începe Săptămâna Patimilor şi mi-aş dori foarte mult ca lumea să se gândească cu mai multă luciditate şi spre comentarii legate de biserică”, a afirmat Eugen Tomac.