Cristian Diaconescu, președintele PMP: USR transmite semnale foarte grave SUA

Președintele PMP Cristian Diaconescu a criticat în termeni duri, ieri, într-o emisiune LIVE la PMP TV, declarațiile iresponsabile ale fostului vicepremier, Dan Barna, nominalizat ca ministru de Externe, în Guvernul premierului desemnat, Dacian Cioloș. Amintim faptul că Barna a susținut în comisiile reunite de politică externă ale Parlamentului că SUA și-a luat mâna de pe țările din Estul Europei, susținând ideea unei armate comune a UE.

”Domnul Barna transmite semnale foarte grave partenerilor noștri strategici, tocmai pentru că sunt informații complet false, aruncate în spațiul public. Este un limbaj atipic pentru un candidat la funcția de ministru de Externe, care nu are rigoarea unui diplomat și nu exprimă poziția oficială a României”, a afirmat domnul Diaconescu, diplomat de carieră.

Liderul PMP s-a întrebat, retoric, ”oare cum ar reacționa americanii în cazul în care Barna ar ajunge ministru de Externe și ar reprezenta România peste hotare? Mai ales acum, în contextul vizitei la București a șefului Pentagonului, Lloyd Austin, care dorește să reafirme angajamentul SUA în Europa de Est”.

Cristian Diaconescu a susținut că decalrațiile lui Barna pot provoca ”un fel de vibrație” și la nivelul țărilor din Estul Europei, mai ales că atât Polonia, cât și România solicită crearea de baze militare permanente ale SUA, ca o garanție de securitate în zonă.

De asemenea, aceste ”aberații” politice prezentate de Dan Barna în Parlament pot crea o situație de neînțeles pentru opinia publică din România, care cunoaște rolul esențial al SUA în sistemul de apărare al României.