Cristian Diaconescu: Minciuna, lipsa de profesionalism și lipsa de voință politică ne pot costa miliarde

Cristian Diaconescu, Președinte PMP: „Minciuna, lipsa de profesionalism și lipsa de voință politică ne pot costa miliarde ”

Consiliul de Afaceri Economice și Financiare a îndeplinit o îndatorire formală în ceea ce privește PNRR-ul României prin anunțarea finanțării pentru 3,9 miliarde de euro – 13% din suma totală, aprobată pentru România.

Ministerul Finanțelor, parte a unui Guvern “de administrare”, poate cere Comisiei aceste fonduri. Sigur, va fi nevoie de reprezentanți mandatați, cu legitimitate aprobată în Guvern, pentru a intra în dialogul cu reprezentanții Comisiei, vizând pre-finanțările.

Primul Raport de audit european este posibil să aibă loc în lunile mai sau iunie 2022. Dacă evaluarea iese prost, pierdem banii.

Până la acea dată, în următoarele 8 luni, România s-a obligat să îndeplinească nu mai puțin de 65 de ținte, vizând modernizarea țării (nu acoperirea a ceea ce s-a furat sau nu s-a construit în ultimii 30 de ani), pentru care este nevoie ca, în interesul nostru și al generațiilor următoare, să muncească un Guvern și un Parlament cu puteri depline. Până la sfârșitul anului 2021 trebuie indeplinite 20 de obiective.

Printre acestea sunt: intrarea în vigoare a Legii serviciului de alimentare cu apă și canalizare; strategia de dezvoltare a infrastructurii feroviare; scoaterea din operare a unei capacități de producție a energiei electrice bazată pe cărbune; pregătirea propunerilor pentru reformarea sistemului de pensii; 15.000 de case de marcat conectate la sistemul informatic ANAF; semnarea unor Acorduri privind instrumentele financiare în sectorul privat, de către Guvern și Comisia Europeană; adoptarea Strategiei Anticorupție și o Strategie Națională privind securitatea energetică, precum și multe alte decizii privind mecanisme financiare, lumea digitală sau acțiunea climatică.

Sunt primele obiective pe care ni le-am asumat în negocierile cu Comisia Europeană pentru a primi 29,2 miliarde de euro și pe care trebuie să le îndeplinim în urmatoarele 2 luni. Aceste teme presupun un Guvern stabil și legitim care să poată adopta OUG-uri, dar și un Parlament cu majorități clare, pentru a face modificari la acte normative extrem de sensibile. Repet!!! În urmatoarele 2 luni.

În opinia mea, realizarea acestui parcurs ne poate arăta daca avem o clasă politică responsabilă sau nu.

Acesta este singurul program de guvernare viabil, pentru că este unica opțiune de administrare a țării care are finanțarea asigurată. Restul sunt povești.