Activitatea mea

Sinteza activităţii parlamentare

 

INIŢIATIVE LEGISLATIVE

 
Reducerea numărului de parlamentari la 300
Am depus, la începutul lunii noiembrie, împreună cu deputaţii PMP, o propunere legislativă pentru reducerea numărului de parlamentari la 300, pentru a respecta voinţa românilor, exprimată în cadrul referendumului din 2009. Deşi iniţiativa a primit, în mod corect, avizul favorabil al Consiliului Legislativ, în Comisii şi în plenul Senatului, PNL şi PSD au votat împotriva acestui proiect.
În prezent, proiectul de lege se află pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor.
De ce un Parlament mai suplu este benefic pentru România, am explicat în plenul Camerei Deputaţilor încă la 24 iunie 2015:

 
Subvenţionarea antreprenoriatului absolvenţilor
Propunerea legislativă modifică şi completează prevederile legale valabile în prezent, astfel încât tinerii în vârstă de până la 35 de ani, care intenţionează să lucreze în mod independent, să poată beneficia de subvenţionare. Este o măsură nouă, inspirată din practicile europene, care soluţionează în mod natural, prin auto-ocuparea absolvenţilor, problema şomajului în creştere în rândul tinerilor.
Potrivit iniţiativei legislative, firmele vor primi , la înfiinţare, 18 ISR pentru titularii absolvenţi ai ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii, 20 ISR pentru titularii absolvenţi de învăţământ secundar superior sau învăţământ postliceal, 22 ISR pentru titularii absolvenţi de învăţământ superior. Măsura activă va fi oferită în mod integrat cu serviciile de asistenţă şi consultanţă pentru începerea unei activităţi independente, astfel încât să fie ridicată orice barieră birocratică, descurajantă.
Proiectul de lege a fost respins de către Senat, urmând a fi dezbătut în Comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor.
 
Nicio stradă fără nume. Nicio casă fără număr.
Legea, pe care noi am numit-o, în mod simbolic, „nicio stradă fără nume, nicio casă fără număr”, este extrem de necesară pentru a ordona străzile din Bucureşti şi din ţară. Acest demers legislativ va contribui la fluidizarea traficului rutier şi pietonal, facilitând atât accesul unor autovehicule care circulă în regim de urgenţă precum salvarea, poliţia şi pompierii, cât şi al prestatorilor de servicii de livrare a unor bunuri la domiciliul clientului de tip curierat, servicii aflate în continuă dezvoltare.
Iniţiativa legislativă a fost respinsă de Senat şi urmează a fi dezbătută de Comisiile Camerei Deputaţilor.
 
Declararea zilei de 27 martie – Ziua Unirii Basarabiei cu România ca zi de sărbătoare naţională
Pentru a apăra idealul dintotdeauna al românilor, făurit la 27 martie 1918, instituirea zilei de 27 martie drept Zi Naţională a Unirii Basarabiei cu România este un act minim pe care statul român îl poate face în semn de recunoştinţă pentru pentru cei care au luptat şi s-au sacrificat pentru România întreagă, pentru limba română şi libertate.
Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, iar în prezent se află în dezbatere la comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor. În mod paradoxal şi absolut revoltător, iniţiativa legislativă a primit aviz negativ în Comisia de Cultură. Am adresat premierului Dacian Cioloş şi Ministrului Culturii, Corina Ioana Şuteu, o interpelare, pentru a afla de ce se opun acestui proiect. Deocamdată nu am primit niciun răspuns.
 
Revenirea la alegerea primarilor în 2 tururi
Considerăm că revenirea la formularea legislativă anterioară, mai precis alegerea primarului în două tururi, conferă alesului o legitimitate care îi consolidează actul de guvernare locală. Alegerea primarului într-un singur tur reduce foarte mult caracterul reprezentativ al rezultatului electoral şi scade capitalul de identificare a electoratului cu alesul.
Propunerea legislativă a fost adoptată tacit de Senat şi este în prezent în dezbaterea comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaţilor.
 
Acordarea unui ajutor foştilor deţinuţi politici de la Tiraspol
Iniţiativa prevede acordarea unor drepturi, inclusiv pecuniare, foştilor deţinuţi politici de la Tiraspol. Ilie Ilaşcu, Andrei Ivanţoc, Tudor Petrov-Popa şi Alexandru Leşco, cunoscut sub numele de grupul Ilaşcu a avut de înfruntat condiţiile grele din închisoare – izolarea, tortura şi înfometarea fiind uneltele utilizate pentru distrugerea lor fizică şi psihică. Iar dacă adevărul istoric cu privire la faptele şi evenimentele în care s-a implicat grupul Ilaşcu este deja consacrat, fiind reliefat de documente ale autorităţilor din România, SUA, ale instituţiilor Uniunii Europene şi Consiliului Europei, România încă nu a reuşit să-şi exprime gratitudinea faţă de aceşti cetăţeni români eroi.
Prin urmare, se impunea o iniţiativă legislativă prin care să se realizeze atât o reparaţie morală, cât şi una pecuniară faţă de grupul Ilaşcu, avînd în vedere că Parlamentul României a legiferat deja recunoştinţa faţă de ceilaţi eroi ai luptei anticomuniste.
Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, iar în prezent se află în dezbaterea Comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor.
 
Reducerea cu 90% a taxelor consulare în procesul de redobândire a cetăţeniei române
 
Legea nr. 198/2008 privind serviciile consulare pentru care se percep taxe şi nivelul taxelor consulare Ia misiunile diplomatice ş oficiile consulare ale României în străinătate conţine o Anexă în care se stabileşte cuantumul taxelor consulare aplicabile tuturor cetăţenilor români, indiferent dacă aceştia îşi au domiciliul în SUA, Uniunea Europeană sau în Republica Moldova. Or, venitul mediu al cetăţenilor Republicii Moldova este de aproximativ 3 ori mai mic decât cel al cetăţenilor din Romania şi de aproximativ 10 ori mai mic decât al cetăţenilor Uniunii Europene. Avand în vedere acest argument, este evidentă disproporţia dintre cuantumul taxelor consulare raportate Ia venitul mediu.
Proiectul de lege a fost respins în Senat şi este în prezent pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor
INTERPELĂRI