Alături de comunitatea românilor din Portugalia

Eugen Tomac, președinte executiv PMP
Eugen Tomac, președinte executiv PMP

„În Portugalia locuiesc peste 70.000 de români. Este o comunitate numeroasă și bine integrată. De câteva zile mă aflu printre ei, printre românii care au ales să se stabilească în această țară, pentru a avea un loc de muncă mai bine plătit.
Sunt mulți români care au reușit, s-au integrat și fac performanță în diferite domenii. Aceștia nu se vor mai întoarce, probabil, niciodată. Avem însă și mulți români care întâmpină obstacole majore, iar alții trăiesc adevărate drame. In aceste cazuri, suntem obligați să fim alături de ei și cred că statul român ar trebui să iasă din logica lozincelor și să pună în aplicare un plan de acțiune mult mai ferm. Sunt situații in care unora le sunt luați, în cele mai multe cazuri abuziv, copii din familii sau muncitori care sunt supuși unor presiuni și condiții de muncă inumane. Asistența consulară trebuie acordată profesionist, cu implicare totală, nu selectivă.
Vizita din aceste zile m-a motivat să lupt pentru drepturile conaționalilor noștri, care de cele mai multe ori sunt puși în situații limită și totuși luptă cu demnitate pentru drepturile lor, pentru a-și păstra vie conștiința.
Românii din Uniunea Europeană trebuie să fie în atenția permanentă a Guvernului de la București. Aceştia nu alcătuiesc nici grupuri minoritare în alte state și nu sunt nici cetățeni plecați din rațiuni politice înainte de revoluție. Sunt toți cetățeni europeni, cu drepturi și obligații egale, ce trebuie apărate și garante pe întreg teritoriul UE.
Le mulțumesc prietenilor din Asociația „Mica Românie” pentru invitația de a fi împreună timp de câteva zile și îi felicit pentru evenimentele deosebite pe care le desfășoară. Le urez succes și basarabenilor cu care m-am întâlnit în Setubal si ii asigur pe toți romanii că voi rămâne în continuare un partener de încredere și voi milita pentru ca statul român să-și schimbe abordarea în ceea ce privește relația cu românii plecați din țară”

text preluat de pe pagina de facebook Eugen Tomac