Autoritățile române ignoră dimensiunea dramatică a abandonului şcolar

PMP atrage atenţia asupra faptului că preocupările electorale tind să acopere problemele importante ale României.
Situaţia abandonului şcolar este una dintre aceste grave probleme. Conform Institutului Naţional de Statistică (INS), la nivelul anului școlar 2014-2015, un sfert din populaţia cu vârstă preşcolară şi şcolară nu a fost prins în sistemul naţional de educaţie, potrivit pliantului “Populaţia şcolară a României 2016”. Procentul de abandon şcolar de 25% este mai mult decât dublul mediei europene (12%), şi departe de ţinta Europa 2020 (10%).
În plus, din numărul de elevi care încep clasa a IX-a doar 30% obţin diploma de bacalaureat, iar numărul studenţilor s-a înjumătăţit în ultimii 7-8 ani.
Tabloul acesta absolut inacceptabil are drept consecinţe o piaţă a muncii săracă în specialişti şi meseriaşi, o economie necompetitivă şi neatractivă şi un nivel de trai modest.
Foarte mulți specialiştii identifică printre cauzele abandonului şcolar prăpastia dintre şcoală şi competenţele cerute de angajatori-rezultată din absenţa reformei curriculare, sărăcia, lipsa unui mediu atractiv de învăţare în şcolile româneşti, încremenirea în paradigma şcolară anterioară anilor 90.
În condiţiile în care abandonul şcolar ia amploare an de an, a-l ignora în continuare este echivalentul sabotării viitorului României, este un atentat la bunăstarea şi convergenţa ţării noastre cu ţările dezvoltate din UE.
Mai mult, domnul președinte Klaus Iohannis pare mult mai preocupat să facă campanie electorală pentru Partidul Național Liberal sau să-i găsească lui Dacian Cioloș un loc prin propriul partid, decât de propriul său proiect ”România Educată”. PMP îi sugerează presedintelui Klaus Iohannis să schimbe denumirea acestui proiect în ”România Abandonată” sau să-l arunce la coșul de gunoi.
PMP somează instituţiile fundamentale ale statului român să intervină imediat cu o analiză urmată de măsuri, în vederea reducerii şi prevenirii abandonului şcolar.

Ştefan Vlaston
Preşedinte Departamentul de educaţie al PMP

Lasă un comentariu