Cât valorează Constituţia în ochii parlamentarilor?

ARTICOLUL 2 DIN CONSTITUȚIE
(1) Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum.

(2) Nici un grup şi nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu.

 

La referendumul din 2009,  88,84% dintre cetăţeni ( 7.765.573 de cetățeni români) au votat pentru reducerea numărului de parlamentari la 300, prezenţa fiind de 50,95%. Referendumul a fost validat de CCR şi ar fi urmat să fie pus în practică.

Potrivit legilor, Parlamentul era obligat să schimbe toată legislaţia aferentă pentru a respecta voinţa populară, lucru ce nu s-a întâmplat.

Azi, în Senat, PSD, PNL, ALDE, UNPR şi UDMR au arătat că  nu sunt de acord cu cetățenii români. Îi consideră „proşti”.  Îi dispreţuiesc şi îi umilesc.

 

Ei au votat pentru păstrarea structurii actuale, cu 500 de aleși parlamentari ineficienți.

 

Rezultatul votului a fost 83 voturi împotrivă şi 2 voturi pentru reducerea numărului de parlamentari la 300.

 

USL trăieşte!

 

Mulţi politicieni, printre ei fostul şef USL,  Crin Antonescu, au declarat că la referendum  „poporul n-a ştiut ce votează”. Cu alte cuvinte poporul nu ştie ce interese are,  doar politicienii  ştiu,   confundându-le cu propriile interese.

Curtea Constituțională a stabilit, la 27 iunie 2012, că acea consultare populară din 2009 este obligatorie. „Referendumul, indiferent de caracterul său – decizional sau consultativ – cum este cazul referendumului naţional din anul 2009, reprezintă o modalitate de exercitare a suveranităţii naţionale”, se arată în decizia 682/2012 a CCR.

Anul acesta, partidele politice cer votul alegătorilor în alegerile locale şi legislative.

Corect şi raţional ar fi ca alegătorii să întrebe partidele vinovate de neaplicarea deciziei de la referendumul din 2009, de ce le mai cer votul, dacă nu ţin cont de el?

Dacă poporul este „prost”, de ce ar trebui să  voteze partidele care ţin cont de votul popular doar când şi cum le convine?

Aşteptăm răspunsul la această întrebare adresată partidelor care n-au ţinut cont de votul popular de la referendumul din 2009.

Departamentul de Comunicare al PMP

19 aprilie 2016