Cătălin Cristache: Guvernarea PSD a lăsat de izbelişte Galaţiul

 

Guvernarea PSD a lăsat de izbelişte Galaţiul

Veorica Vasilica Dăncilă, această elevă de şcoală primară care abia acum dezleagă tainele “cetitului”, îşi făcea, deunăzi, bilanţul primelor şase luni de mandat. Poticnindu-se la fiecare succesiune de consoane, tanti Premier ne-a anunţat că, în ţară, curge lapte şi miere, că economia duduie şi românii au fost urcaţi de PSD pe cele mai înalte culmi ale bunăstării.

Pentru că datele şi cifrele stâlcite de Dăncilă păreau prea pastelate pentru o minte atât de ascuţită precum a întâii doamne din Videle, am căutat să înţeleg ce înseamnă guvernarea PSD pentru Galaţi. Şi am ajuns la nişte concluzii dramatice: deşi tot judeţul este roşu, gălăţenii sunt din ce în ce mai săraci şi mai lipsiţi de perspective.

Conform Institutului Naţional de Statistică, şomajul înregistrat în Galaţi, la sfârşitul lunii aprilie era de 6,8%. Asta în timp ce media naţională, la 30 aprilie, era de 4,6%. O dovadă suplimentară că judeţul nostru are tendinţa de a se transforma într-un pol al sărăciei. Situaţia şomajului este cu atât mai îngrijorătoare cu cât problema Sidex nu este încă lămurită. În plus, cifrele INS iau în considerare doar persoanele care primesc indemnizaţie de şomaj, fără să îi contabilizeze pe cei care au depăşit perioada de un an de când nu mai au serviciu. De altfel, judeţul Galaţi are doar 118.700 de angajaţi, ceea ce arată un grad de ocupare de doar 22% dacă ne raportăm la recensământul din 2011.

Lucrurile sunt la fel de dezastruoase şi când vine vorba de salariile obţinute de gălăţeni. În timp ce salariul mediu net la nivel naţional era, în aprilie, de 2.713 lei şi cel brut 4.512 lei, salariul mediu net în Galaţi era de 2.435 de lei iar, iar cel brut de 4.052 de lei. Diferenţe considerabile care ne aruncă în grupul judeţelor cele mai sărace din România. Pentru că asta înseamnă, de fapt, PSD: sărăcirea oamenilor pentru a-i menţine docili şi a-i forţa să voteze cum le spun ei.

Peste toate, se aşterne dezinteresul faţă de judeţ: zero investiţii în infrastructură, nicio soluţie pentru Sidex, turism rudimentar şi, în general, o lipsă crasă de interes pentru Galaţi. Cândva cel mai dezvoltat judeţ industrial din întreaga Moldovă, Galaţiul a devenit, sub conducerea PSD, o simplă pepinieră de voturi, care însă, imediat după alegeri, este abandonată pentru încă patru ani.

Vina pentru această situaţie aparţine, fără îndoială, a liderilor PSD din judeţ, în frunte cu Ionuţ Pucheanu, copilaşul fără minte rătăcit la primăria municipiului Galaţi. Pesediştii din Gakaţi se dovedesc, în mod absolut incredibil, pigmei chiar prin comparaţie cu Veorica Dăncilă, acest titan politic de Videle. Ei nu sunt primiţi nici măcar în anticamera lui Dragnea pentru a obţine pentru acest judeţ o minimă susţinere. Singurul lor scop este acela de a mai aduna o mână de voturi pentru a-l trimite la Bruxelles pe jupânul Dan Nica, pentru care primeşte 20.000 de euro pe lună (de 36 de ori salariul mediu al judeţului).

Lasă un comentariu