Colegiul Național al PMP din 11 martie 2019

Luni 11 martie, s-a desfășurat la Palatul Parlamentului, Colegiul Național al PMP.

Colegiul Naţional al PMP a decis, luni, mandatul de vot pentru excluderea Fidesz, formaţiunea aflată la guvernare în Ungaria, din Partidul Popular European, fostul preşedinte Traian Băsescu argumentând că naţionalismul practicat de premierul maghiar Viktor Orban este un pericol mare la adresa UE. 

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la întrunirea PMP din Parlament, că partide de tip Fidesz contribuie la dezbinarea Europei.

„Ştiu că sunt mulţi români care admiră poziţiile lui Orban. Zic «ăsta da bărbat politic! Îşi apără ţara.» Este un fals uriaş. Vă spun ca om care a lucrat la Tratatul de la Lisabona, articol cu articol timp de doi ani alături de ceilalţi şefi de stat şi de Guvern.(…) Degeaba vin după ce am semnat tratatul şi am spus că sunt de acord cu tratatul UE, vin şi spun eu mă trezesc să fiu naţionalist. Asta nu face decât să fragmenteze UE, să ducă la centrifugarea statelor, fiecare după regula lui”
Fie că e Orban la Budapesta sau Salvini la Roma. Marele pericol al UE este populismul, iar Viktor Orban şi partidul lui sunt reprezentative din acest punct de vedere. De la indivizi ca Viktor Orban au început războaie în Europa, a spus preşedintele Traian Băsescu

Naţionalismul-populist poate distruge Uniunea Europeană, este de părere preşedintele Traian Băsescu.

„Naţionaliştii – să nu se confunde cu patrioţii – populiştii sunt pelagra Uniunii Europene în momentul de faţă. Şi, dacă vă uitaţi la discursul lui Dragnea, o să vedeţi ce înseamnă pelagra UE. Deci naţionalismul-populist poate distruge UE. Eu nu spun că UE e o construcţie perfectă, iar UE nu a fost capabilă, din cauza birocraţiei, să rezolve crizele ultimului deceniu. Că a fost şi este criza migraţiei, de creştere, criza socială ş.a.m.d. (…) Deci UE are multe crize pe care nu le-a putut rezolva, dar asta nu înseamnă că trebuie să spunem că nu-i bună UE, ci trebuie să modificăm sistemele în aşa fel încât frontierele să devină sigure”, a susţinut astăzi Băsescu, la Colegiul Naţional al PMP.

În context, președintele a spus că mesajul PMP pentru alegerile europarlamentare este unul singur – „Uniţi în Europa„.

„Ne pregătim pentru alegeri europarlamentare, mesajul nu e decât unul singur – ‘Uniţi în Europa’. Altfel, nici România, nici Germania, nici Franţa, nici Italia, nici Olanda, nimeni nu poate face faţă proceselor de globalizare. Individual, nimeni nu poate face faţă acestor procese şi, uşor-uşor, UE deja şi-a pierdut parte din influenţa globală şi şi-o pierde exact pentru că nivelul de integrare a statelor în UE este încă slab”

Președintele Băsescu a mai precizat că procesul de integrare în UE nu trebuie să vizeze numai respectarea de către fiecare a Tratatului, inclusiv intrarea în zona euro, dar şi „aceste procese de echilibrare a sistemelor de salarizare, de echilibrare a sistemelor de taxe în UE, de echilibrare a sistemelor de pensii”.

”Numai aceasta ne duce către o integrare profundă, acest proces trebuie susţinut financiar exact de cei mai bogaţi din UE: Germania, Franţa, Italia, Olanda. Trebuie să contribuie financiar la această apropiere a nivelelor de pensii, de salarii, a sistemelor de taxe”.

În declarația de presă de la finalul ședinței, preşedintele PMP, Eugen Tomac, a declarat, că domnul președinte Traian Băsescu nu a luat încă o decizie privind o candidatură la alegerile europarlamentare.

„Lista o vom anunţa în perioada următoare, tot ce pot să vă confirm este că preşedintele Traian Băsescu a anunţat şi public că se va implica în campania pentru alegerile europarlamentare, iar, din punctul meu de vedere, nu există niciun om politic în viaţa politică românească care să aibă un profil mai pregătit decât preşedintele Traian Băsescu pentru a reprezenta naţiunea română la Bruxelles. La Bruxelles avem un gol imens pe chestiuni ce ţin de relaţia Bucureşti – Bruxelles, pe chestiuni fundamentale ce ţin de modul cum acţionează şi cum îşi protejează interesele UE şi cred că ar fi un câştig uriaş pentru ţară, dar şi pentru Europa prezenţa domniei sale la Bruxelles. Nu a luat încă o decizie şi, prin urmare, atunci când vom hotărî şi vom stabili lista vom fi în măsură să şi anunţăm care este poziţia domnului preşedinte.


PMP îşi va atinge toate obiectivele, suntem în plină campanie de strângere de semnături, este un tonus bun în rândul organizaţiilor noastre şi sperăm ca în următoarea perioadă să putem prezenta lista candidaţilor PMP, o listă foarte bună, pe care colegii noştri o vor stabili în următoarele zile şi sunt convins că, împreună cu preşedintele Traian Băsescu, PMP poate trimite la Bruxelles o echipă de oameni care ştiu ce au de făcut pentru Europa, pentru România, de oameni care vor fi voci credibile pentru români, indiferent unde locuiesc aceştia, şi cred că acest îndemn pe care l-am transmis deja, ‘Uniţi în Europa’, este îndemnul care ne va ghida atât în campania electorală, dar şi în întreaga activitate post-electorală după alegerile din 26 mai „, a afirmat Eugen Tomac, după şedinţa Colegiului Naţional al PMP.

Lasă un comentariu