Comunicat de presă – senatorul PMP Vasile Cristian Lungu

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

COMUNICAT DE PRESĂ

Senatorul Vasile Cristian Lungu în ultimul Plen al Senatului: ‘Noile dispozitive de scanare corporală aplică pasagerilor tehnologia microundelor, sunt invazive şi afectează grav sănătatea şi demnitatea umană ‘-

În ultima şedinţă a plenului Senatului de ieri, 05 aprilie, a.c., Senatorul Vasile Cristian Lungu, Preşedinte al PMP filiala Cluj, a înaintat premierului şi miniştrilor de resort o serie de întrebări şi interpelări legate de iminenta introducere în sistemul de scanare a pasagerilor a unei tehnologii noi, invazive, care a suscitat în mediile ştiinţifice şi în societatea civilă vest-europeană şi de peste ocean dezbateri aprinse şi controverse serioase legate de efectele produse asupra sănătăţii precum şi a demnităţii umane.

‘Ca urmare a deplasărilor efectuate în circumscripţia electorală pe care o reprezint, am constatat săptămâna trecută că pe aeroportul Henri Coandă a fost introdus un nou sistem de scanare la punctele de securitate cunoscut sub denumirea de scanare corporală care foloseşte tehnologia microundelor.(…) Acest tip de tehnologie a trezit numeroase controverse, mai ales pentru faptul că produc imagini nud ale pasagerilor care, ulterior, au ajuns în spa?iul public, şi mediul online, precum Facebook sau Instagram. ‘

Principalele semnale de alarmă ridicate de introducerea acestei tehnologii sunt legate de:

– justificarea stringenţei folosirii acesteia raportat la siguranţa/gradul ridicat de pericol care pun în pericol sănătatea pasagerilor;
– justificarea costurilor ridicate asociate introducerii acestui tip de scanare (aparatele în sine, costurile cu instruirea personalului, etc. )
– respectarea cerinţelor minimale în materie de viaţă privată a pasagerilor care sunt obliga?i să intre într-un astfel de scaner în următoarele aspecte: ofiţerul SRI care scanează imaginea trebuie să beneficieze de un spaţiu închis şi separat faţă de pasagerul a cărui imagine nud este scanată, ofiţerul SRI care analizează imaginea pasagerului trebuie să fie de acelaşi sex cu pasagerul a cărui imagine nud este analizată, fiecare pasager trebuie informat că scanarea cu acest tip de tehnologie invazivă este strict opţională şi, foarte important, fiecare pasager trebuie informat, dar mai ales femeile însărcinate şi copiii, că acest tip de tehnologie poate produce efecte nocive asupra sănătăţii lor.

‘Poate cel mai important aspect care trebuie luat în discuţie este dreptul la intimitate şi la viaţă privată a pasagerilor, drepturi care sunt călcate în picioare prin această metodă invazivă’ a mai precizat senatorul Lungu. Personal am investigat site-urilor tuturor aeroporturilor din România şi am constatat că site-urile consultate, care au legătură cu securitatea frontierelor şi controlul pasagerilor, nu prevăd elemente care să pună în temă pasagerii cu privire la noile scanere invazive.’, a concluzionat Preşedintele PMP Cluj.

Afirmaţiile prezentate mai sus sunt întărite de studii precum şi de recomandările făcute în acest sens de UE.

Se aşteaptă un răspuns cu precădere din partea SRI, organismul abilitat să verifice siguranţa pasagerilor care tranzitează aeroporturile din ţară.

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Lasă un comentariu