Comunicat de presa – Transportul public iesean trebuie reinnoit

Transportul public in comun trebuie reinnoit! In totalitate, si in cel mai scurt timp! Dar in conditiile cele mai avantajoase pentru contribuabilul iesean!

PMP Iasi, prin cei doi consilieri locali, Violeta Gaburici si Daniel Piftor, sustin proiectul de hotarare privind aprobarea contractarii de catre Municipiul Iasi a unei finantari rambursabile externe pentru achizitionarea de autobuze noi, insa doar in conditiile in care baniii iesenilor vor avea o destinatie corecta, vor fi cheltuiti corect, transparent si in conditiile legii.

In aceste conditii, PMP Iasi subliniaza faptul ca din referatul de specialitate transmis de Primaria Municipiului Iasi nu sunt clare urmatoarele aspecte:

 

  • De ce nu s-a scos la licitatie serviciul bancar asa cum prevede Legea achizitiilor publice? Sunt si alte banci care au primit invitatie de participare? Chiar daca BERD pune la dispozitie un program special destinat achizitiei de mijloace de transport in comun, putem constata ca in urma unei licitatii intre bancile comerciale din piata, putem primi oferte cu mult mai avantajoase. Astfel se pot elimina comisioanele mentionate de reprezentantii primariei, comisioane care au costuri de sute de mii Euro. O comisie care sa negocieze cu BERD poate clarifica toate aceste detalii.
  • Nu se specifica clar cine contracteaza creditul: primaria, RATP sau CTP, pe tot parcursul referatului facandu-se referire la primarie si la o companie, fara a preciza despre ce este vorba
  • Nu se specifica clar ce fel de autobuze se vor achizitiona, pentru ca nu exista o detaliere tehnica a mijloacelor de transport in comun. Euro 6 si cu dotari pentru persone cu dizabilitati sunt termeni generali.
  • Primaria inca nu este hotarata in ce moneda trebuie contractat creditului, oferind detalii fie despre creditul in Euro, fie despre creditul in lei, iar suma este incerta: un credit in valoare de pana la 15 milioane Euro
  • Care este destinatia celor 250 mii Euro, care vor fi primite dupa semnarea acordului de imprumut?
  • Nu exista avizul directiei juridice a primariei
  • La capitolul garantii nu au ce sa caute veniturile municipalitatii. Gajul nu trebuie sa atinga altceva inafara de autobuzele achizitionate.

 

In conditiile in care in cursul zilei de maine, reprezentantii municipalitatii vor lamuri toate aceste aspecte extrem de importante, consilierii locali ai PMP Iasi vor vota proiectul de hotarare in conditiile in care nu este nimic mai important decat ca iesenii sa poata circula in siguranta si in conditii de confort. Ultimele incidente si accidente petrecute in curtea RATP si implicit sub nasul Primariei Municipiului Iasi, nu trebuie decat sa ne grabeasca decizia de a achizitiona autobuze si tramvaie, dar in conditiile cele mai avantajoase pentru ieseni, prin infiintarea unei comisii care sa participe alaturi de executivul Primariei la negocierile cu BERD. Fondurile europene reprezinta solutia corecta pentru Iasi, pentru dezvoltarea orasului, insa faptul ca procedurile pot dura si cativa ani, nu este in beneficiul nostru, cel putin referitor la problema transortului in comun. In ultimele luni au luat foc autobuze, au fost accidente, nu exista aer conditionat, conditiile in care se circula fiind dezastruoase.

autobuz