Comunicat OT MP: Guvernul Cioloş sfidează cu grosolănie tinerii din România şi ignoră în totalitate problemele cu care aceştia se confruntă!

Descarca Comunicat MP tineret 17 nov. 2015 PDF

Comunicat de presă
(17 noiembrie 2015)

Ref: Guvernul Cioloş sfidează cu grosolănie tinerii din România şi ignoră în totalitate problemele cu care aceştia se confruntă!

Pe 16 noiembrie, Dacian Cioloş, premierul desemnat pentru a forma un guvern de tehnocraţi, trebuia să prezinte un program de guvernare. Surpriza a fost că nu a prezentat un program de guvernare, ci o listă de enunţuri atât de vagi încât putem spune adio măsurilor punctuale pe care le aşteptam.

Prima dezamăgire a fost că viitorul guvern nu îşi asumă un mandat clar. A doua dezamăgire a fost importanţa pe care acest program o acordă tinerilor, sau mai bine spus, pe care nu o acordă tinerilor.
O simplă lectură a programului arată că singura problemă a tinerilor de astăzi este absenţa orelor de sport.

Paradoxal, un guvern care s-a format pentru a promova competenţa şi tineretul ignoră cu desăvârşire realităţi precum: rata şomajului în rândul tinerilor care rămâne, în mod constant, mai mare decât media europeană, exodul de creiere sau şansele mici de mobilitate socială în cazul celor care provin din familii cu dificultăţi financiare sau din mediul rural.

Frica evidentă de asumare a fost mai importantă decât nevoia unor obiective concrete. În cazul tineretului, se impunea o viziune europeană, care să pună accent pe organizarea şi stimularea formelor de implicare iniţială a tinerilor pe piaţa muncii : internship, voluntariat, antreprenoriat.

Mai mult, nu am remarcat o viziune îndreptată spre investiţii, parteneri privaţi, lansare de noi programe de finanţare, fonduri de capital de risc, astfel încât să putem spune că programul are ca prioritate pe termen lung crearea de locuri de muncă. În sensul celor enunţate, Organizaţia de Tineret a Mişcarii Populare reaminteşte faptul că, în perioada 2014-2015, România a avut la dispoziţie, din partea Uniunii Europene, 400 de milioane de euro destinate combaterii şomajului în rândul tinerilor. Ce soluţii aveţi în vedere, domnule prim-ministru, pentru accelerarea ratei absorbţiei fondurilor destinate tinerilor ?

Solicităm noului Guvern să includă în programul de guvernare soluţii concrete pentru tinerii României de mâine. Avem nevoie de un cadru care să permită integrarea pe piaţa muncii, care să dea consistenţă iniţiativelor şi care să asigure pe termen lung investiţia în segmentul tânăr al acestei societăţi.

 

Departamentul de Comunicare,
Organizaţia de Tineret Mişcarea Populară