Comunicat Ref: Votul prin corespondenta

COMUNICAT DE PRESĂ

Partidul Mişcarea Populară solicită Guvernului României corectarea de urgenţă a carenţelor Legii nr. 288/2015 privind votul prin corespondenţă şi a Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente. În forma lor actuală, acestea nu doar că nu facilitează votul românilor din străinătate, ci, dimpotrivă, îl îngrădesc.

Partidul Mișcarea Populară este profund preocupat de faptul că românii din diaspora vor fi umiliți din nou pentru simplul fapt că doresc să-şi exercite un drept constituțional, dreptul de a vota. PNL şi PSD au elaborat nişte legi proaste şi, culmea, atunci când le-au adoptat, s-au şi felicitat pentru „succes”. Sunt nişte legi făcute în batjocură, care demonstrează o dată în plus dispreţul celor două partide faţă de românii din străinătate. Fără modificarea cel puţin a celor mai importante deficiențe ale acestora, consecinţele la următoarele alegeri vor fi dezastruoase”, a declarat preşedintele executiv al PMP, Eugen Tomac.

Concret, se impune modificarea următoarelor prevederi ale Legii nr. 288/2015 privind votul prin corespondenţă şi ale Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente.

  1. Modificarea art. 4, alineat 1 din Legea nr. 288/2015 privind votul prin corespondenţă, astfel încât românii din străinătate să se poată înscrie online în Registrul Electoral.

Conform prevederilor actuale, cetăţenii români din străinătate care vor să voteze prin corespondenţă trebuie să parcurgă o procedură dificilă și demotivantă: să descarce de pe internet cererea de înscriere în Registrul Electoral, să o completeze, să atașeze documentele care atestă reședința sau domiciliul și să depună setul de documente personal sau să le transmită prin poştă la reprezentanţele MAE din statul în care locuiesc. În condiţiile în care cererea de înscriere se descarcă electronic de pe site-ul MAE, de ce nu ar fi posibilă scanarea și transmiterea tuturor documentelor necesare în format electronic?

  1. Modificarea art. 23 alineat 3 din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, astfel încât să poată fi înfiinţate secţii suplimentare de vot prin ordin al Ministrului Afacerilor Externe în toate localitățile unde sunt comunități numeroase de români.

 

În prezent, legea prevede posibilitatea înființării de secții de votare doar la ambasade, consulate și filiale ICR sau acolo unde acest lucru este solicitat de cel puţin 100 de români, care trebuie să parcurgă, aşa cum am arătat mai sus, procedura greoaie de înscriere în Registrul Electoral.

Prin urmare, putem să evaluăm că cei aproximativ un milion de cetăţeni români din Regatul Spaniei vor avea la dispoziție 10 secţii de votare, spre deosebire de cele 38 de secții de votare de la alegerile prezidențiale din 2014. Iar cei peste un milion de cetăţeni români din Italia vor avea la dispoziție 9 secţii de votare, în comparație cu cele 51 de secţii deschise la alegerile prezidențiale din 2014.

 

  1. Modificarea art. 51, alineat 6 din Legea 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, conform căruia „secţiile de votare din străinătate organizate în afara misiunilor diplomatice şi a oficiilor consulare, secţiilor consulare şi institutelor culturale din străinătate ale României îşi pot exercita dreptul de vot numai alegătorii înscrişi în listele electorale permanente (…)”, astfel încât şi românii care nu s-au înscris în Registrul Electoral să poată vota, în baza listelor suplimentare.

 

Spre exemplu, dacă se înființează o secție de votare la Valencia, acolo pot vota doar cei care s-au înscris în Registrul Electoral și au fost arondați respectivei secţii, lucru care îngrădeşte dreptul la vot al celor care, din varii motive, nu s-au înscris în Registrul Electoral. Prin urmare, se impune modificarea legii, astfel încât aceste secţii să funcționeze și cu liste suplimentare.

 

  1. Modificarea art. 5 alineat 3 din Legea 288/2015 privind votul prin corespondenţă, astfel încât alegătorii să îşi poată verifica înscrierea în Registrul Electoral imediat şi în mod permanent.

 

În prezent, Legea stipulează faptul că cetățeanul român își poate verifica înscrierea în Registrul Electoral doar după finalizarea perioadei de înscriere. Utilitatea acestei prevederi este nulă, în condiţiile în care aceeași lege prevede, în mod contradictoriu, faptul că, în caz de eroare, cetățeanul român poate depune o altă cerere în Registrul Electoral doar în cadrul perioadei de înscriere.

 

PNL şi PSD trebuie să îşi recunoască erorile şi să îşi asume consecinţele. Cele două legi reflectă incapacitatea celor două partide de a-şi asuma responsabilităţi majore şi de a-i trata onorabil pe românii din străinătate, un electorat pe care nu îl pot manipula, nici cumpăra”, a conchis Eugen Tomac”, preşedinte executiv al PMP.

 

BIROUL DE PRESĂ

29Descarcati Comunicat