Crearea armatei europene

6.6. Crearea armatei europene

Proiectul autonomiei strategice europene și al creării unei armate europene a fost lansat şi susţinut din ce în ce mai vocal de către Franţa prin preşedintele Emmanuel Macron susţinut şi de Angela Merkel. Pe de altă parte, Olanda nu susţine proiectul.

Cu toate acestea, cea mai mare parte a statelor membre ale UE sunt şi membre NATO (22 inclusiv UK), având capabilităţile militare incluse în sistemul de planificare al NATO. Ar rămâne Austria, Finlanda, Suedia care fără a fi membre NATO sunt ţări partenere.

În plus, fără armata SUA, o armată a Uniunii Europene nu are capacitatea de descurajare nucleară în raport cu Federaţia Rusă (mai ales după Brexit, când Franța va rămâne singura putere nucleară în UE), iar un program de înarmare nucleară a Uniunii Europene este de neconceput şi de neacceptat (contravine Tratatului de neproliferare a armelor nucleare/NPT).

Din aceste motive, parlamentarii PMP nu vor susţine proiectul armatei europene, considerând că NATO este alianţa care garantează securitatea şi pacea continentului.