Crearea Statelor Unite ale Europei – evoluţia Uniunii Europene

7. Crearea Statelor Unite ale Europei – evoluţia Uniunii Europene

Uniunea Europeană nu se află în cea mai bună situaţie, iar cetăţenii aşteaptă de la politicieni soluţii pentru viitorul lor şi al Uniunii Europene în condiţiile în care migraţia ilegală, terorismul, naţionalismul populist, euroscepticii şi suveranismul ocupă tot mai mult din spectrul politic european. Decizii importante trebuie adoptate în cel mai scurt timp.

În aprecierea PMP, prin consens la nivelul Uniunii trebuie să fie adoptate căteva măsuri şi anume:

  • 7.1. Accelerarea proceselor de integrare a statelor membre prin trecerea tuturor statelor la moneda euro în cel mai scurt timp, prin integrarea tuturor statelor membre în spaţiul Schengen, prin dezvoltarea infrastructurilor de transport (porturi, aeroporturi, autostrăzi şi căi ferate), introducerea tehnologiei 5G simultan pe întreg teritoriul UE etc.
  • 7.2. Crearea instrumentelor politice, instituţionale şi financiare pentru ca, pe termen mediu, să se poată realiza Statele Unite ale Europei (SUE), ca singură soluţie pentru aşezarea Uniunii Europene alături de SUA, China şi Federaţia Rusă pe puntea de comandă a procesului de globalizare.
  • 7.3. Procesul de creare al SUE trebuie accelerat, ceea ce va implica costuri suplimentare ce vor fi în principal în sarcina marilor puteri economice al UE (Germania, Franţa, Italia, Olanda etc).
  • 7.4. Crearea SUE împlică o similitudine a salariului minim şi a pensiei minime, sisteme de ajutoare sociale echitabile, precum şi o uniformizare a sistemului de taxe şi impozite. Nu în ultimul rând, crearea unui număr important de instituţii europene care vor prelua treptat atribuţiunile instituţiilor naţionale este esenţială

În cazul menţinerii la actualul nivel de integrare, Uniunea Europeană va continua să piardă din relevanţa politică şi decizională la nivel global, devenind în timp un teritoriu economic şi social care va recepţiona efectele globalizării, fără a le putea controla sau influenţa în folosul cetăţenilor săi