Declarație de presă după sedința CEN din 15 martie

Traian Băsescu : Astazi am avut o sedinta CEN in care, de buna seama, principal subiect a fost legat de pregatirea pentru campanie, stadiul desemnarii candidatilor pentru functii de primari si consilieri, ne mentinem ambitia de a avea liste cu candidati in toate judetele, poate cu probleme in judetele Covasna si Harghita, unde nu se prefigureaza sansa de a avea liste complete, dar in restul judetelor se pare ca vom reusi.
Am discutat cu membri CEN care sunt prioritatile noastre de campanie locala.
Decizia a fost sa nu ne prezentam cu programe stufoase, programe din care sa se vada, din capul locului, ca tentatia este sa amagesti populatia.
Programele candidatilor nostri trebuie sa fie relativ scurte, concise si credibile.
Am tinut sa atrag atentia si s-a luat nota de catre toate organizatiile, sa privim in Constitutie si sa vedem care dintre drepturile si libertatile cetatenilor depind de administratiile locale. Ne-am obisnuit sa spune ca aceste drepturi si libertati trebuie asigurate de guvern, in speta de guvernul Romaniei. Deja in urma proceselor de descentralizare, multe dintre drepturile cetatenilor stau in mana administratiei locale.
O sa va dau cateva exemple.
Scolile sunt la administratiile locale transferate. Dreptul la invatatura este garantat de Constitutie.
Intrebarea pentru administratiile locale este cum facem ca acest drept sa fie respectat, cand in Romania abandonul scolar este la un nivel de 18%.
In mod cert, in cea mai mare parte, acest procent rezulta din incapacitatea administratiei locale de a crea conditii ca toti copiii sa mearga la scoala.
Avem un obiectiv, stabilit in cadrul angajamentelor luate in cadrul agendei 2020 a Uniunii Europene, abandonul scolar in Romania sa fie de maximum 10%.
Mai sunt trei ani, pana la 1 ianuarie 2020, cand abandonul scolar sa fie sub 10%, iar noi suntem la 17-18%.
Am cerut ca toate organizatiile sa aiba in programul lor solutii adaptate conditiilor locale pentru diminuarea abandonului scolar, pentru ca este un drept constitutional, dreptul la invatatura. Art. 32 din Constitutia Romaniei se refera la acest drept.
De asemeni, art. 34. Dreptul la ocrotirea sanatatii. Marea majoritate a spitalelor din tara au fost transferate catre administratiile locale.
Ce vedem in fiecare zi? Oameni care ajung si mor in spitale ca s-au infectat, spitale fara medicamente, spitale in care copiii nu sunt tratati corespunzator, ori este un drept garantat de Constitutie, dreptul la ocrotirea sanatatii de catre stat.
Acum, ca spitalele la administratiile locale, este un drept de care sunt responsabile administratiile locale.
Dreptul la informare, Art. 31 din Constitutie. Uitati-va la opacitatea administratiilor locale in privinta cheltuirii banilor.
Am vazut ca guvernul Ciolos a facut o inovatie. Pune transparent pe site-uri executia bugetara.
Acesta este un mod de a amagi oamenii. Trebuiesc puse pe site-urile institutiilor facturile achitate, in ordinea in care au intrat pentru plata.
Eu nu spun ca executia bugetara nu este interesanta. Dar electoratul nu mai poate face nimic dupa ce bugetul pe luna respectiva a fost executat.
Important este ca electoratul sa stie ce cheltuieli are de facut, inca neachitate, administratia locala.
Asa se va vedea usor ca se plateste un pod care nu s-a terminat, ca se achita un bulevard care nu s-a terminat, sau ca se achita asfaltarea unui bulevard care are deja gropi.
Acest lucru inseamna transparenta si informarea corecta a populatiei. Afisarea, in ordinea introducerii la plata a facturilor, inainte de a fi platite. Si atunci, cu certitudine, cetatenii vor reactiona.
Si ca nu spuneti ca este o solutie demagogica, va informez ca atunci cand eram Primar General se afisa nu executia bugetara ci facturile neachitate se afisau pe site-ul Primariei.
Nu stiu daca si-au mai pastrat bunele naravuri si acum.
Un alt drept care tine de administratiile locale, dreptul la un mediu sanatos.
Cand tai parcuri sa se construiasca blocuri, cand nu te bati in instanta sa mentii spatiile verzi, ca te protejeaza legea la restituire si sa dai solutii alternative, cum poti sa mai spui cetateanului ca-i respecti acest drept, dreptul la un mediu sanatos?
Patru drepturi, dreptul la un mediu sanatos, dreptul la invatatura, la ocrotirea sanatatii si dreptul la informare tin de administratiile locale si trebuiesc puse in aplicare de cei care vor gestiona destinele comunitatilor dupa alegerile din 5 iunie.
Un subiect aparte a fost legat de Bucuresti, si eu am cerut candidatilor nostri, prin presedintele Petrescu care a participat la sedinta, sa-si inscrie toti in program un cuvant fundamental pentru Bucuresti: ORDINE.
Ordine in modul de emitere a autorizatiilor. Sunt prea multe constructii autorizate, aprobate de primariile de sector, poate si de primaria Capitalei care nu indeplinesc criteriile de autorizare.
Ingramadite una in alta, langa zone de case protejate, s-au dat autorizatii de construire pentru blocuri de 4-5 etaje de s-a spulberat tot ce inseamna intimitate a zonelor, blocuri de 4-5 etaje in zone de case si care tin umbrite curtile cetatenilor pe care nu i-a mai intrebat nimeni daca sunt de acord sau nu sa se construiasca un bloc. Deci ordine in sistemul de autorizare.
Tot in capitolul ordine pentru pentru Bucuresti este finalizarea rapida a marilor lucrari incepute.
Bucurestiul este intr-un hal de dezordine cum cred eu ca n-a fost niciodata.
Mult prea multe lucrari incepute, cu termene de finalizare mult intarziate, cu finantari dubioase, daca sunt suficiente sau nu, si cu proiecte de proasta calitate.
Voi mentiona cateva lucrari despre care eu am cerut candidatilor nostri sa fie prioritare, sa fie terminate: pasajul subteran de la Piata Sudului, strapungerea autostrazii A1 pana in Splai, zona Ciurel, strapungerea de la Nicolae Grigorescu la Splaiul Unirii, inclusiv cele doua poduri pe care le-ati vazut incepute dar nu le mai termina nimeni, finalizarea lucrarilor la linia de tramvai de pe Liviu Rebreanu, (aici constructorii contracteaza fara sa aiba capacitate de a termina in timpul contractat lucrarea). Domnii constructori trebuie aliniati si pusi sa aiba forta de munca suficienta pentru a termina in termen lucrarile.
Nu se mai pot tine defilarile la Arcul de Triumf. Cat de ridicol trebuie sa fie un primar, o primarie, care incepe lucrarile la Arcul de Triumf si deja este depasit cu un an termenul de incheiere a reabilitarii Arcului de Triumf.
Si finalizarea tot anului viitor a Metroului din Drumul Taberei si a sectiunii Bucurestii Noi-Straulesti.
Este o alta lucrare a carei ritm trebuie accelerat si cu aceasta ocazie orasul sa fie pus in oarecare ordine.
Am cerut candidatilor nostri sa vorbeasca despre doua investitii extrem de importante.
Una este largirea Bulevadului Ghencea. Este un proiect care a ramas in primarie de cand am plecat eu. In acest moment CNADNR s-a apucat de pasajul peste calea ferata, primaria nu s-a apucat de lucrare, desi exista proiectul pentru prelungirea Bulevardului Ghencea catre Domnesti, sa largeasca acea straduta pana la un bulevard pe care sa poti iesi catre centura si catre Domnesti.
Le-am cerut candidatilor nostri sa introduca doua proiecte fundamentale. Unul este cel legat de linia de metrou Bucuresti-Otopeni.
Pot sa va spun, si exista probe in acest sens, eu am cerut guvernului Japoniei, dupa intrarea noastra in Uniunea Europeana, cand nu ne mai incadram in credite yeni pentru tarile in curs de dezvoltare, am cerut o finantare pentru aceasta linie de metrou.
Sigur, spunand ca una din statii se va numi Tokio.
Am primit in mod exceptional acea finantare de 300 de milioane, se mai pot adauga la aceasta finantare bani europeni nerambursabili din bugetul actualului exercitiu bugetar si daca este nevoie se pot lua credite de la BEI si BERD, in asa fel incat suma de 1,2 miliarde necesara finalizarii acestui proiect sa fie asigurata.
Este un priect vital pentru aerisirea circulatie pe DN1 pana la Otopeni si, in acelasi timp, un element de civilizatie care va aduce aeroportul Otopeni si Bucurestiul in randul capitalelor functionale din acest punct de vedere.
Un proiect extrem de important este aducerea infrastructurii in zona Romexpo.
In Aviatiei, valoarea terenului este 1000 Euro mp, pentru ca aici avem toata infrastructura necesara.
In zona Romexpo, pentru ca infrastructura este deficitara, mp de teren costa 400 de euro.
Fiecare organizatie va mai adauga la aceste proiecte, dar sunt cateva lucruri pe care eu le-am cerut candidatilor nostri si sunt fezabil a fi realizate de-a lungul unui mandat.
Lista de lucrari mari care sunt intarziate, vor fi o prioritate absoluta pentru candidatii nostri care vor castiga fie locuri in Consiliu, fie functii de primari pentru ca Bucurestiul sa iasa din aceasta dezordine care a facut grea viata bucurestenilor.
Eu am cerut pragmatism si orientarea catre aducerea Bucurestiului la stadiu de functionalitate.