Declaratii ale președintelui Traian Băsescu ref. guvernul Cioloș

„Am aflat cu surprindere la faptul că un inginer electronist e ministrul Justiției și un absolvent de Drept e ministrul Energiei. Am ajuns la cel mai adânc ridicol. Pentru prima dată în istoria postdecembristă când România își propune să aibă la justiție o persoană care nu are nimic de-a face cu Dreptul. Una este acivitatea la un ONG, dar care e respectul judecătorilor, procurorilor, grefierilor, avocaților? Care este credibilitatea unui ministru la Justiție care e inginer electronist?
Îmi pare rău pentru Guseth. M-a apărat de multe ori când eram președinte, dar acum privesc la un guvern de tehnocrați. Până acum nimeni nu a pus la Ministerul Justiției pe cineva care nu a terminat Dreptul. “

,,La Externe avem o propunere de ministru ultra-prăfuit. Cred că se putea regăsi un diplomat mai tânăr care să reprezinte noul val de externişti din România”

,,La mediu, formulările sunt de un ridicol total. Sa nu faci un proiect, știind că bugetul U.E este circa 5 miliarde. Aș fi vrut să văd proiecte, un proiect spre exemplu pentru două râuri care generează inundații. Aș fi vrut ca acești tehnocrați să ne propună să se împădurească 10 hectare, 50 de hectare, 500 de hectare de pădure, dar ei nimic, totul este la limita unor denunțuri fără acoperire în asumarea de răspundere.”

,, Guvernul de tehnocrați își propune să ascundă eșecul și pomenile electorale ale Guvernului Ponta prin renegocierea obiectivului pe termen mediu din punct de vedere al tratatului fiscal. Poate nu știți: pentru anul 2016 deficitul angajat al României trebuia să fie 1,1% din PIB plus, eventual, 0,25% din PIB. Guvernul Cioloș își propune să renegocieze obiectivul pe termen mediu.

Acel MTO pe care nu-l înțelegea Ponta nu-l înțelege nici Cioloș. Eu cred că nu va putea fi renegociat pentru că sunt angajamente ce țin de potențialul unui stat, potențial pe care România nu îl are. Mi se pare nepotrivită afirmația făcută în program, care e un pas înapoi.

Întrevedem o decizie politică în urma negocierilor cu PSD de a primi votul în Parlament. Guvernul de tehnocrați e mai mult decât dependent de politic. Tentativa de renegociere afirmată deja în program nu însemană nimic altceva decât creșterea nivelului de îndatorare și susținerea pomenilor din bani împrumutați. Sunt convins că românii se bucură de demagogia politicienilor, dar eu îi asigur că fiind imprudenți tot ei vor plăti.

Dacă guvernul are această abordare îl consider mai toxic decât unul politic. Măcar cel politic își asumă deschis ce vrea să facă. Guvernul de așa-ziși tehnocrați se ascunde sub impresia de tehnocrați, dar nu face altceva decât ce au negociat cu politicienii în defavoarea țării.

Aceste împrumuturi luate nu fac altceva decât să crească artificial creșterea economică prin stimularea consumului, care se traduce prin creșterea deficitului de cont curent. Asta e unul din motivele pentru care România a intrat în criză în 2009 și 2010”

,,Despre transporturi se vorbește în capitolul 7 din program. Ține un rând și un cuvânt. Pentru un guvern de politicieni ar fi căzut orice mininistru al Transporturilor, dar pentru un guvern de tehnocrați este absolut ridicol.
M-aș așteptat fi așteptat să spună că ”din cei 5,5 miliarde de euro vrem să declanșăm următoarele proiecte” și să spună care sunt acestea. Eu aș fi propus Pitești-Sibiu, calea ferată Pitești-Sibiu, Coridorul 9 paneuropean. Nu văd nimic în programul de transporturi despre Dunăre”
,,As fi vrut sa vad ca guvernul de tehnocrati vor depolitizarea institutiilor publice, cum s-a cerut in strada. Nimic, au negociat cu PSD-ul si PNL-ul functiile publice. As fi vrut sa vad ca vor fi doar 300 de parlamentari. Nimic. De fapt avem un guvern care isi striga tehnocratia dar este controlat de cei din Parlament care le va da votul maine. (…)
Pentru ca PSD si PNL s-au inteles si sustin acest guvern, Miscarea Populara nu este de acord sa sustina acest guvern si va vota impotriva pentru ca nu respecta cerintele strazii. Noi suntem in opozitie de azi, nu dupa votarea guvernului!”

Lasă un comentariu