Deputatul Constantin Codreanu readuce cazul Smicală pe agenda publică și în Parlamentul României

15421045_10154760525697226_3226692850562021082_n

Comunicat de presa

Suntem obligați să apărăm drepturile cetățenilor români

Deputatul Constantin Codreanu readuce cazul Smicală pe agenda publică și în Parlamentul României. Astfel, în cadrul ședinței Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, marți, 21 februarie, a fost abordat acest subiect considerat de parlamentari drept o dramă și un abuz fără precedent. Este vorba de cazul doamnei Camelia Smicală, medic din Piatra Neamț, căreia i-au fost luați copiii de către autoritățile finlandeze și duși într-un centru de plasament.

La ședință au participat membrii Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării și Excelența Sa, doamna Paivi Pohjanheimo, ambasador al Republicii Finlanda la București, doamnele Anne M’Rabet, adjunct al șefului de Misiune și Tuijamari Pahl, consul.

Președintele comisiei, deputatul Constantin Codreanu susține că scopul abordării acestui subiect este de a afla care au fost demersurile autorităților finlandeze pentru a elimina toate încălcările legislative înregistrate până în prezent. Potrivit acestuia, tema principală a cazului respectiv este încălcarea drepturilor unui cetățean român, întrucât doamnei Smicală nu i s-a oferit un traducător, așa cum se procedează în orice țară europeană. În plus, copiilor nu li s-a oferit un avocat din oficiu, așa cum prevede legislația finlandeză.

‘Avem obligația să ne ocupăm de acest caz și să înlăturăm orice nedreptate și încălcare a legii finlandeze. Vrem să readucem acest caz pe agenda publică și ne dorim să ajungem, cu o delegație a Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, în Finlanda. Vrem să vedem la fața locului despre ce este vorba, chiar dacă Excelența Sa, doamna ambasador ne-a asigurat că Parlamentul finlandez nu are competențele necesare ca să se implice în acest caz. În același timp, vrem să avem întrevederi și cu Ministerul Justiției din Finlanda, autoritatea centrală în această situație și dorim să facă parte din delegația noastră și reprezentanți ai Autorității Naționale pentru Protecția Copilului din România. Urmează să stabilim o dată pentru această vizită în care dorim să obținem și punctul de vedere al autorităților finlandeze în vederea găsirii unei rezolvări’, a precizat deputatul PMP, Constantin Codreanu.

Excelența Sa, doamna Paivi Pohjanheimo, ambasador al Republicii Finlanda la București, a susținut că aspectele legate de viața privată a unei familii sunt în afara sferei de competență a Ambasadei Finlandei la București. Mandatul nu include obținerea de informații detaliate în ceea ce privește un caz legat de protecția copilului și acest lucru se datorează și aspectelor legate de protejarea confidențialității datelor personale. Aceasta a mai adăugat că instituției locale de protecție a copilului îi revine rolul de a decide care este interesul superior al acestuia.

‘Nu vrem și nici nu putem să intervenim în afacerile interne ale unei instituții dintr-un alt stat. Nu comentăm sub nicio formă legislația finlandeză în domeniul protecției copilului. Nu suntem dușmanii Finlandei și nici Finlanda nu este dușmanul nostru. Avem, însă, un dușman comun: încălcarea drepturilor unui cetățean european. România trebuie să își apere cetățenii cu fermitate oriunde în lumea asta’, a declarat Codreanu.

Deputat

Constantin Codreanu