Discursul de marți al președintelui Klaus Iohannis, cel mai tensionat mesaj rostit în Parlament

DISCURSUL DE MARȚI AL PREȘEDINTELUI KLAUS IOHANNIS, CEL MAI TENSIONAT MESAJ ROSTIT ÎN PARLAMENT
foto: Agerpres

Prima apariție publică a președintelui Klaus Iohannis după abrogarea Ordonanței 13 a fost în fața plenului reunit, de marți, al Parlamentului României. Preşedintele ţării a ținut un discurs în fața parlamentarilor, cărora le-a transmis că retragerea Ordonanţei 13, care a scos oamenii în stradă, şi „demiterea chinuită a unui ministru” înseamnă prea putin, însă „alegerile anticipate sunt, în această fază, prea mult”.

Klaus Iohannis: „Guvernați și legiferați, dar nu oricum! (…) Ați obosit deja? Ghinion!”

Aţi câştigat, acum guvernaţi şi legiferaţi, dar nu oricum! România are nevoie de un guvern puternic, nu de un guvern care cu sfială execută ordinele de la partid”, a spus Klaus Iohannis, adresându-se în mod direct parlamentarilor din coaliția de guvernare PSD – ALDE. A fost cel mai tensionat mesaj pe care preşedintele Klaus Iohannis l-a rostit în mandatul său în Parlament, pe parcursul său fiind în permanenţă bruiat de parlamentarii PSD şi ALDE, care au vociferat, au huiduit chiar, pe alocuri. Punctul culminant a fost când, după 13 minute, parlamentarii PSD şi ALDE au părăsit sala, în timp ce preşedintele își rostea discursul.
În discursul său, adresat Parlamentului după o săptămână de proteste zilnice a sute de mii de români din Capitală și alte zeci de localități din țară, președintele a calificat strategia PSD ca pe una de „tip kamikaze”, care „a intrat în coliziune” cu o importantă parte a societăţii româneşti. „PSD a promis în campanie ceva şi în primele zile s-a apucat de altceva. Pofta ce aţi poftit, grija ce aţi avut-o se vede că nu a fost ceea ce aţi declarat în campanie. Nu prosperitatea poporului român a fost prioritate, grija primă a fost să vă ocupaţi de dosarele penalilor. Şi românii sunt indignaţi şi revoltaţi”, a spus Klaus Iohannis.
După 13 minute, parlamentarii coaliţiei de guvernare au părăsit sala. „Aţi obosit deja? Ghinion!”, a fost reacția președintelui Klaus Iohannis în momentul în care parlamentarii PSD și ALDE s-au ridicat de pe scaune, după care și-a continuat discursul.

Protestul copiilor, o lecție de democrație

Dacă PSD, care a creat această criză, nu o rezolvă urgent, voi convoca, în virtutea atribuţiilor de preşedinte, consultări la Palatul Cotroceni pentru a vedea care sunt soluţiile posibile”, a anunțat Klaus Iohannis. El a spus că va convoca referendumul național anunțat deja.
Aceasta e scopul referendumului. O naţiune puternică se construieşte cu politieni integri şi credibili în vârful statului. Asta îmi doresc eu pentru România şi asta, cred, îşi doresc românii. Asta este întrebarea: ce fel de naţiune vrem să fim? Pentru a afla realmente voinţa suverană a poporului român, voi convoca acest referendum. Aştept de la Parlament răspunsul la solicitarea mea. Imediat după primirea răspunsului voi convoca referendumul”, a precizat Iohannis.
Discursul său s-a încheiat cu un apel la apărarea democrației în România, felicitând în mod direct românii care au ieșit în aceste zile să protesteze, inclusiv împreună cu copii lor. „Democraţia trebuie ţinută vie! Democraţia trebuie apărată zi de zi, revigorată! Democraţia nu este niciodată de la sine înţeleasă şi pentru democraţie e nevoie de multă educaţie. Îi felicit pe părinţii care şi-au dus copiii în Piaţa Victoriei pentru o lecţie autentică de democraţie!”, a spus, la final, președintele Klaus Iohannis.

Dragnea nu vrea suspendare, Tăriceanu este „dezămăgit”

Imediat după discursul din Parlamentul României, au apărut și primele reacții din partea liderilor politici. Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a declarat că o eventuală iniţiativă de suspendare a președintelui nu este o variantă de luat în calcul, pentru că România are nevoie de pace socială și că nu dorește o destabilizare a țării. La rândul său, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, s-a declarat „dezamăgit” de discursul președintelui. „M-am așteptat ca în acest moment de tensiune președintele să dea dovadă de înțelepciune, să găsească calea de detensionare, pentru că e un interes mai presus de interesul partizan”, a spus Tăriceanu.

Robert Sighiartău (PNL): „Un discurs corect”

Pozițiile parlamentarilor bistrițeni nu s-au lăsat nici ele așteptate. Robert Sighiartău, deputat PNL, a comentat pentru „Mesagerul de Bistrița-Năsăud” discursul președintelui Klaus Iohannis, apreciindu-l ca pe unul corect, „pentru că a evidențiat problemele pe care partidul social-democrat le-a creat prin măsurile pe care le-a luat în prima lună de guvernare. (…) În ceea ce privește reacția parlamentarilor PSD și ALDE, nu este o reacție demnă, din contră: este o reacție nedemnă și primitivă. Dânșii au decis să iasă din plen în timp ce președintele ținea discursul, la comanda domnilor Dragnea și Tăriceanu”, a mai spus Robert Sighiartău. În opinia sa, referendumul ar trebui să stabilească clar în societatea românească valorile pe care românii le susțin, în special lupta anticorupție.

Ioan Deneș (PSD): „A fost discursul unui președinte, eventual, de partid”

Senatorul PSD Ioan Deneș a declarat că alianța de guvernare PSD – ALDE s-a așteptat ca discursul să fie al unui președinte mediator, având toată deschiderea să fie receptivi la un astfel de discurs: „Din păcate, președintele României nu a înțeles că este președintele tuturor românilor și ne-a demonstrat încă o dată că acea afirmație cu „românii mei” este o afirmație pe care a pus-o în practică inclusiv astăzi. (…) Drept urmare, nu puteau parlamentarii PSD și ALDE să stea la un discurs al unui președinte eventual de partid, dar nu un președinte al unei țări”. Cu privire la organizarea referendumului, Deneș a precizat că modul în care vor vota parlamentarii PSD și ALDE se va stabili la nivelul structurii de conducere a coaliției de guvernare.

Ionuț Simionca (PMP): „Un discurs de campanie pentru referendumul care va urma”

Deputatul PMP Ionuț Simionca a declarat pentru „Mesagerul de Bistrița-Năsăud” că se aștepta la un discurs împăciuitor. „Nu ajută nimănui starea aceasta de presiune în care se află România acum. În contextul în care a fost retrasă OUG care a nemulțumit opinia publică și, din câte am înțeles, se va cere demisia ministrului Justiției, presiunea nu ne ajută. Noi trebuie să continuăm să muncim pentru cetățeni, să facem legi pentru cetățeni. Jocul politic al partidelor mari, PSD și PNL, este în detrimentul cetățenilor. (…) În opinia mea, a fost un discurs de campanie pentru referendumul care va urma”, a spus Ionuț Simionca. El a mai calificat părăsirea sălii de către parlamentarii PSD și ALDE ca pe o formă de protest care arată lipsă de respect față de președintele României. „Nu contează culoarea politică. Contează că omul cu cea mai înaltă demnitate în stat vorbește în fața Parlamentului și minimul de respect este să îl asculți. Dânșii protestează cum consideră”, a comentat deputatul PMP.

Cristina Iurișniți (USR): „O schimbare de paradigmă”

Cristina Iurișniți, deputat USR, a calificat prezența președintelui în Parlament ca pe un moment important și un gest necesar. „Faptul că a venit în Parlament a fost un semnal pozitiv și de solidaritate cu ceea ce se întâmplă în stradă. Ce s-a întâmplat în timpul discursului său – când parlamentarii PSD și ALDE au părăsit sala – a arătat de fapt atitudinea lor reală, că nu îi interesează statul de drept și nu îi respectă pe români. Dacă vine președintele în Parlament, asculți până la capăt, daca ești capabil și ai maturitatea unei decizii politice pe care ți-o asumi: PSD și ALDE și-au asumat un program de guvernare pe care ar trebui să și-l ducă până la capăt. Mesajul președintelui acesta a fost. Demnitarii și cei care conduc România nu pot să aibă dosare penale sau să fie urmăriți în justiție. Adică transparență, fără corupți și penali în funcțiile de stat. Sunt lucruri de bun-simț”, a precizat, pentru „Mesagerul de Bistrița-Năsăud”, Cristina Iurișniți.
USR este de acord cu organizarea referendumului. În opinia deputatului USR, ce se întâmplă în ultimele săptămâni este o schimbare de mentalitate în cadrul societății. „Se întâmplă o schimbare de paradigmă. Nu ne mai putem permite să dormim, să nu ieșim la vot, pentru că aici am ajuns, de fapt, din cauza aceasta: pasivitatea și lipsa prezenței la vot. S-a mai vorbit în discurs și de prezența copiilor la proteste. A fost foarte binevenit acest mesaj, pentru că este, într-adevăr, nevoie de o educație civică, ce lipsește”, a declarat Cristina Iurișniți.


De la începutul mandatului său de președinte al României și până astăzi, Klaus Iohannis a mai adresat Parlamentului cinci mesaje: în 9 februarie, 22 iunie, 6 septembrie și 16 decembrie 2015, respectiv 22 februarie 2016. Comisiile juridice ale Camerei Deputaților și Senatului au dat, în aceeaşi zi cu discursul președintelui din Parlament, aviz pozitiv în unanimitate solicitării privind declanșarea procedurilor pentru organizarea unui referendum național.