Eugen Tomac la comemorarea victimelor masacrului de la Fântâna Albă de pe 1 aprilie 1941

17626611_1247348335349798_8255048980792160882_n

Deputat Eugen Tomac, presedinte executiv PMP: „Am fost astăzi la Fântâna Albă, în Bucovina. Aici, acum 76 de ani, mii de români au fost omorâți doar pentru că au refuzat să fie cetățeni sovietici și au cerut repatrierea în România.
Pe 1 Aprilie 1941, a avut loc una dintre cele mai mari crime împotriva umanității, despre care astăzi nu discută nimeni și pe care nu suntem capabili s-o elucidăm.
Atunci, aproape 3000 de români au fost împușcați și aruncați într-o groapă comună. Mulți dintre ei, îngropați de vii. Apoi, pentru a fi siguri ca nimeni nu scapă, NKVD-ul sovietic i-a stropit cu var.
În loc să se înghesuie la locul faptei pentru a aduce un omagiu victimelor, autoritățile statului ignoră cu desăvârșire acest eveniment tragic al istoriei poporului român și tratează această zi cu o indiferență revoltătoare.
Avem instituții care se ocupă de cercetarea crimelor comunismului, avem institute ale Academiei Române, avem Guvern. Niciuna nu a transmis măcar un mesaj astăzi, la comemorarea victimelor celui mai aspru masacru îndreptat împotriva românilor.
Eu am fost acolo și în acest an, așa cum voi fi și în viitor. Acei oameni s-au jertfit pentru demnitatea țării noastre și avem obligația să le cinstim memoria.
Dumnezeu să-i odihnească!”

„Sunt singurul oficial român care a fost la un eveniment unde, în condiții normale și în condițiile în care statul ăsta ar fi fost sănătos la cap, trebuia să fie jumătate de Guvern. Au fost omorâți 3000 de oameni, aruncați într-o groapă comună. Crimă împotriva umanității și nu a fost nici Guvern, nici Președinție, nimeni. Am fost singurul demnitar al statului român. Sunt revoltat! Și este oficial recunoscută prin Lege. Nici de la Consiliul Județean Suceava, nici de la Prefectură, nimeni. Au fost omorâți 3000 de oameni pentru că nu au vrut să devină cetățeni ai Uniunii Sovietice, au cerut să fie repatriați după ce Bucovina de dincolo a fost anexată la URSS. Și prin Lege, ziua asta este zi națională”, a declarat, pentru EVZ, Eugen Tomac.