Eugen Tomac: Uninominal și în două tururi la nivel local


Românii trebuie să aibă dreptul să-și aleagă primarii și liderii de Consilii Județene prin vot uninominal și în două tururi de scrutin

Președintele PMP Eugen Tomac susține că PMP este de acord cu alegerea preşedinţilor de Consilii Judeţene prin votul direct al românilor, condiția fiind ca alegerile să se desfășoare în două tururi de scrutin, astfel încât cei aleși să aibă o cât mai mare legitimitate.
,,Românii trebuie să aibă dreptul de a-și alege administratorii politici de la nivel local UNINOMINAL și ÎN DOUĂ TURURI
De principiu, PMP nu are nimic împotriva alegerii preşedinţilor de Consilii Judeţene prin votul direct al românilor. Cu condiţia ca acest vot să fie legitim şi să aparţină unei majorităţi a celor care şi-au exprimat opţiunile electorale. Asta înseamnă ALEGERI ÎN DOUĂ TURURI DE SCRUTIN: atât pentru PRIMARI, cât şi pentru PREŞEDINŢII DE CONSILII JUDEŢENE.
De altfel, ideea uninominalului inclusiv pentru şefii de Consilii judeţene i-a aparţinut Preşedintelui Traian Băsescu. Ea nu şi-a dovedit utilitatea până la capăt pentru că majoritatea parlamentară de la acel moment (PSD – PNL) a insistat pe ideea unui singur tur de scrutin.
Felul în care a fost dată însă astăzi ordonanţa, fără consultarea publică a tuturor forţelor politice şi a societăţii civile, arată lipsa unei culturi democratice, absenţa oricărei învăţături după votul din 26 mai şi un dispreţ profund al PSD faţă de colaborarea loială între instituţii. Nu poţi să ai încredere într-un Guvern care procedează de o asemenea manieră!