Evoluţiile în Balcanii de Vest – posibil conflict la frontiera UE

4.3. Evoluţiile în Balcanii de Vest – posibil conflict la frontiera UE

Regiunea Balcanilor de Vest relevă un spațiu de complexitate ridicată, atât din aspectele ce derivă din disputele bilaterale istorice, din criminalitatea organizată și fenomenul radicalizării, cât și din influența crescândă a terților în spațiu (F. Rusă, China, Turcia, statele din Golf). Se menţine un climat tensionat între Serbia şi Kosovo, cu un ridicat potenţial de izbucnire a unui război regional, ca urmare a disputelor vizând statutul comunităţilor sârbe din nordul Kosovo, dar şi a creării armatei kosovare anunţate de Priștina. Totodată, acțiunea UE sau SUA în gestionarea diferendului este o chestiune delicată, întrucât ar genera, automat, o Federație Rusă agresivă, pe fondul sprijinirii Serbiei.

Parlamentarii PMP vor susţine poziţia oficială a României, care nu recunoaşte independenţa Kosovo, militând, în acelaşi timp, pentru o soluţie negociată, agreată de ambele părți, cu privire la minoritatea sârbă din nordul Kosovo, în acord cu cadrul internațional.

Regiunea Balcanilor de Vest este relevantă pentru UE, întrucât beneficiază de perspectiva aderării. În prezent, Serbia și Muntenegru se află în negocieri cu UE, Albania și Republica Macedoniei de Nord având perspectiva deschiderii de negocieri chiar în acest an, în timp ce Bosnia și Herțegovina așteaptă avizul COM de recunoaștere a statutului de stat candidat.

PMP va susține procesul de extindere în regiunea Balcanilor de Vest, în acord cu reformele și eforturile statelor candidate, această politică fiind o investiție în stabilitatea regională. Totodată, PMP va susține impulsionarea cooperării regionale și a implicării UE în aceste proiecte, pentru a sprijini reconcilierea. Tineretul, inclusiv prin prisma educației și a prevenirii radicalizării, reprezintă o altă linie prioritară de acțiune.