În Alba Iulia nu e de joacă

Pe lângă faptul că se înscrie în trendul național în privința sporului natural negativ și este tot mai slăbită din punct de vedere economic, Alba Iulia suferă foarte mult și la capitolul locuri de joacă pentru copii. Mai bine spus suferă cei mici. Nu știu dacă lipsa de interes a administrației locale în acest sens ar putea fi cauzată de faptul că cei mici nu au drept de vot.

Cert este însă că până acum, cea mai mare parte a prestațiilor administrației locale din Alba Iulia în privința amenajării unor spații de joacă a fost jalnică. Ca o paranteză, ne amintim ce sume s-au cheltuit aranjamentele de Paști din Cetate, amplasate în zona catedralelor.

În primul rând, în Alba Iulia sunt puține locuri de joacă. Nu știu dacă le poți număra pe degetele de la o mână. Și nu mă refer aici la un balansoar și o groapă de nisip amenajate pe lângă câte un bloc. O altă problemă este că și aceste puține locuri de joacă nu sunt întreținute. De exemplu, imaginea parcului din centru, de lângă Electrica este chiar dezolantă, cu vegetație crescută haotic, cu tot felul de elemente deteriorate și așa mai departe. Spațiul de joacă de lângă Grădinița nr. 8 de pe latura de vest a Cetății are și el o serie de vulnerabilități; să ne gândim doar la zidul acela care se tot crapă și parcă stă să cadă.

Alba Iulia are nevoie de o zonă de agrement mult mai bine pusă la punct decât ceea ce există în momentul de față. Se simte nevoia unei zone care să includă și spații de joacă amenajate așa cum trebuie și la un nivel calitativ mult mai ridicat decât ceea ce vedem astăzi în oraș. Un reper în acest sens ar putea fi Târgu Mureș, care are o zonă amenajată exemplar, în apropierea grădinii zoologice. Am văzut acolo un spațiu cu o întindere destul de mare amenajat exemplar. Au amplasat chiar și aparate de fitness urban, pistă de biciclete și pistă specială de alergat cu pavaj ce asigură amortizarea. Pe scurt: a fost valorificat foarte bine potențialul unei zone extrem de frumoase.

Întorcându-ne în Alba Iulia, ne amintim cu tristețe că singura pistă de alergat este cea de la stadion, însă și aceasta are o vârstă considerabilă și e depășită. Dacă administrația locală din orașul nostru ar fi făcut ceva în acest sens, dacă ar fi avut și Alba Iulia o zonă de agrement bine pusă la punct, aceasta ar fi constituit încă un factor de atracție pentru turiști.

Mai avem nevoie și de altceva în afară de Cetatea Vauban, domnule primar!

 

 

 

Preşedinte PMP Alba,

Deputat Clement Negruţ