Iniţiativă PMP: Avocat gratis pentru procesele civile

Cei care din motive financiare nu-şi pot permite să-şi ia un avocat, într-un proces civil, ar putea să obţină mai uşor unul plătit de stat. Un proiect de lege propune creşterea pragului veniturilor de la care poţi apela la un apărător „din oficiu“.
Persoanele cu un venit mai mic de 60% din valoarea salariului minim pe economie vor beneficia integral de ajutor public judiciar, potrivit unui proiect de lege de modificare a OUG 51/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă, iniţiat de senatorii PMP, printre care şi președintele PMP, senatorul Traian Băsescu, aflat în dezbatere la Senat.
Astfel, potrivit unui calcul simplu, pentru a putea beneficia gratuit de serviciile unui apărător, petenţii nu trebuie să aibă venituri mai mari de 1.140 de lei pe lună, în condiţiile în care salariul minim pe economie a crescut, de la 1 ianuarie 2018, la 1.900 de lei. Iniţiativa mai prevede că cei care realizează venituri mai mici de 80% din valoarea salariului minim pe economie, adică 1.520 de lei, vor beneficia de ajutor public judiciar în cuantum de 50%.
Potrivit expunerii de motive, iniţiativa legislativă urmăreşte tocmai „asigurarea dreptului la un proces echitabil şi garantarea accesului egal la actul de justiţie“.

Expunerea de motive

Proiectul de lege

Lasă un comentariu