Interviu pentru Gândul

 

dcr

Vă descrieţi drept „fost jurnalist, curios şi câteodată nervos”. Ce vă enervează zilele acestea, Robert Turcescu?

Robert Turcescu: Ce mă enervează zilele acestea? Dacă ne referim la Bucureşti, mă enervează ce mă enervează de douăzeci şi trei de ani de când locuiesc în acest oraş. Mă enervează să văd cum se fură din bani publici chiar şi la momentul în care purtăm această discuţie, într-un moment în care Primăria Capitalei este realmente decapitată. Bucureştiul nu are administraţie astăzi. Mă enervează în continuare că pierdem timp, timp preţios, pe care l-am putea folosi, dedicându-l familiilor noastre, hobby-urilor noastre, activităţilor care ne fac plăcere, dar îl pierdem în trafic. Mă enervează teribil să constat în continuare că Bucureştiul, deşi este, atenţie, şi-o spun în cunoştinţă de cauză şi cu emoţie chiar, e un oraş bogat. E un oraş frumos, dar e un oraş îngrozitor de prost administrat. Sunt lucruri care mă enervează teribil şi mă mai enervează ceva, ca să încheiem cumva într-o notă care ţine de ceea ce se întâmplă punctual în această campanie electorală, mă enervează să văd o campanie electorală anostă, în care, iată, ne uităm cu jind în continuare la cum se poartă campaniile electorale peste ocean, ba chiar şi în ţări din Uniunea Europeană şi noi vedem, de aici, cum toţi candidaţii fug, se pitesc. Eu îi provoc încă o dată, şi pe Gabriela Firea, şi pe Nicuşor Dan, şi pe Cătălin Predoiu, să ieşim să discutăm despre problemele Bucureştiului.

Până să discutaţi cu ei, explicaţi-mi, de ce candidaţi la Primărie? E un partid mic PMP-ul, cu şanse puţine, aşa cum arată sondajele până acum. Vreau să ştiu ce v-a aruncat în luptă? De ce aţi decis să mergeţi la Primăria Bucureştiului? Aici o întrebare subsidiară e dacă nu vă era mai uşor la Parlament…să începeţi politica de acolo?

Răspunsul scurt este pentru că nu fur. Nu fur şi pentru asta vreau să fac administraţie publică locală, pentru că în primul rând boala care macină acest oraş, şi-o spun cu tărie, este jaful, furtul din bani publici. Eu nu mă duc la Primărie să fur. Îi mulţumesc lui Dumnezeu, am mai mult decât m-aş fi gândit că o să am la 41 de ani. Mă duc acolo, şi asta e un răspuns la întrebarea de ce candidez, pentru că am doi copii acasă, o adolescentă de 16 ani, Ioana, şi fetiţa mea cea mică, de zece luni, Vera, şi nu mai suport să văd cum îmi spunea fiica mea în urmă cu câţiva ani: „Tată, eşti jurnalist, apari la televizor, am văzut că faci talk show-uri. Chiar nu puteţi face voi nimic, jurnaliştii?”. Nu vreau să fiu populist, dar cu astfel de întrebări, chiar din partea unor oameni poate mai tineri decât fiica mea acum, se confruntă zi de zi părinţii din acest oraş, atunci când îi duc la şcoală şi zac în trafic cu copiii în drum spre grădiniţă, în fiecare dimineaţă, uneori şi 45, 50 de minute şi o oră…copiii întreabă, „nu mai ajungem odată?”, „uf, iar e coadă, iar stăm la semafor nu ştiu câtă vreme?”, despre asta e vorba. Vă contrazic că PMP-ul e un partid mic. Nu vreau să folosesc expresia celebră ,,buturuga mică răstoarnă carul mare” . Poate e un partid tânăr, dar nu un partid mic şi vă spun cu siguranţă, pentru că aici nu mai vorbim de număr de membri, vorbim de starea de spirit din interiorul partidului şi aici se simte la mare altitudine o stare de energie. Eu văd oameni tineri, de vârsta mea, de vârsta dumneavoastră, care intră în partid, vin alături de partid şi n-am vrut să merg pe liste la parlamentare, pentru că eu înţeleg că validarea unui om politic, aşa cum vreau eu să fiu, începând din data în care m-am înscris în Partidul Mişcarea Populară, pe 11 martie, anul acesta, e un om politic care trebuie să se valideze prin vot.

Deci primarul Turcescu sau consilierul local Turcescu o să îşi termine mandatul?

Da, consider…Primarul General al Capitalei Turcescu îşi va termina cu siguranţă mandatul.

Şi consilierul?

Mă gândesc la această chestiune. Sunt pe locul întâi la lista de consilieri, dar vă spun un lucru. Si dacă nu voi rămâne consilier general în Primărie, vă asigur că oamenii care intră şi sunt pe lista de 55 de consilieri propuşi de Partidul Mişcarea Populară sunt nişte oameni extrem de valoroşi.

Mă enervează furtul, mă enervează jaful din administraţia publică, asta aţi spus un pic mai devreme. Aş vrea să coroborăm asta cu faptul că vă bucuraţi de sprijinul unui fost preşedinte al României, nu sunt mulţi candidaţi care se bucură de aşa ceva, însă acelaşi om este suspect într-un dosar de spălare de bani. Nu cumva vă creează un handicap Traian Băsescu?

Nu, pentru că, în primul rând, în cazul domnului Traian Băsescu şi în legătură cu acest dosar, vă propun să funcţioneze în continuare prezumţia de nevinovăţie. Mai grav este că avem un partid ca PSD-ul condus de un condamnat definitiv la doi ani de închisoare.

Este adevărat, dar PSD-ul nu vă sprijină.

Bun, Traian Băsescu în momentul de faţă nu mă sprijină numai pe mine. Sprijină un întreg partid, pe care l-a creat, pe care îl conduce. Este preşedintele Partidului Mişcarea Populară şi daţi-mi voie să spun lucru cu tărie, pentru că i-am întâlnit pe mulţi lideri politici în cei douăzeci şi trei de ani cât am făcut presă, n-am întâlnit până acum, iertaţi-mă, un om care să înţeleagă şi ceea ce se întâmplă în interiorul graniţelor României şi dincolo de graniţele României mai bun decât Traian Băsescu, iar în ceea ce priveşte administraţia…

Nu-i critică nimeni competenţele, problema e că el este suspect într-un dosar de spălare bani şi alături de domnia sa, vrând – nevrând, prin filiera partidului, sunteţi asociat şi cu doamna Elena Udrea, care este implicată în mai multe dosare penale, are probleme chiar mai grave decât domnul Traian Băsescu. Aceste asocieri nu vă creează probleme?

Nu, cred că sunt nişte asocieri oricum forţate în acest moment, pentru că spun încă o dată. Eu sunt candidat, preşedintele Traian Băsescu este preşedintele Partidului Mişcarea Populară. Doamna Elena Udrea a fost fondator al Partidului Mişcarea Populară. Eu n-am întâlnit-o pe doamna Udrea la partid niciodată de luni de zile de când merg acolo, la partid, da? Înţeleg că şi-a declarat sprijinul pentru candidatul Turcescu în sensul în care va vota candidatul Turcescu. Consider că orice vot, al unui bucureştean, care, dincolo de ce a avut în istoria lui politică sau în istoria personală de-a lungul anilor, dacă e un om care vrea o schimbare în Bucureşti şi votează Turcescu,  jos pălăria!, mulţumesc foarte mult pentru acest vot. Şi vă mai spun ceva. Mă întâlnesc cu oameni pe stradă, pentru că merg de foarte multe zile la întâlniri cu cetăţenii acestui oraş. Sigur, sunt şi oameni care spun: Aaa, mergi cu Băsescu, nu e în regulă, nu ştiu ce. Dar sunt şi mulţi oameni care chiar dacă nu au votat Băsescu, vin şi spun acum, mă uit la Klaus Iohannis, mă uit la ce se întâmplă acum în ţară, îl regret, domle, pe Traian Băsescu şi regret perioada în care exista o direcţie, exista o strategie, exista comunicare de la nivelul administraţiei prezidenţiale

Să ne întoarcem la Robert Turcescu. E greu să ignor confesiunea pe care aţi făcut-o acum aproape doi de ani de zile, în care aţi recunoscut colaborarea cu un serviciu secret. Aţi spus în perioada asta de multe ori că n-aţi primit ordine de la acel serviciu, activitatea jurnalistică nu v-a fost afectată. Nu mai insist şi eu asupra acestei întrebări. Ceea ce aş vrea eu să înţeleg este de ce aţi acceptat? Ce îl face pe un jurnalist aflat în vârf de carieră, pentru că eraţi în vârful carierei atunci, să accepte o colaborare cu un serviciu secret?

Spun încă o dată pentru că este un subiect pe care l-am discutat, l-am paradiscutat, nu numai în această campanie electorală, ci din 2014 încoace. N-am răspuns niciodată la comanda unui serviciu secret. Sunt pe o listă de 2000 de persoane, care au fost avansate în grad. Văd că se discută în continuare despre Turcescu. Am adus în spaţiul public aminte că e vorba de trei persoane: Turcescu, Laura Codruţa Kovesi şi Kelemen Hunor, care au cerut retragerea gradelor, lucru care s-a şi întâmplat, în perioada în care conducea Ministerul Apărării domnul Dobriţoiu, dar mai sunt 1997 de persoane pe liste. Şi v-aş spune şi dumneavoastră în continuare. Vă rog chiar, pe jurnalişti, să investigaţi această listă cu mare atenţie.

Acesta este un subiect separat. Întrebarea mea era de ce aţi acceptat avansarea?

Ce am avut de spus…n-am acceptat-o…pe acel document, spun încă o dată…vă repet şi dumneavoastră ceea ce am spus şi colegului Dan Tapalagă, într-o discuţie cu scântei, din urmă cu ceva vreme, nu există nici o semnătură pe acel document, pe acel livret militar care să-i aparţină lui Robert Turcescu. Sunt două semnături. Le puteţi consulta oricând. Ale lui Gabriel Oprea. Punct. Despre asta e vorba. Iar eu vă spun cu sinceritate şi cu tot respectul pe care vi-l port, că am lucrat împreună o perioadă, sunteţi un jurnalist care ar putea insista pe acest subiect foarte mult, sunt convins, dar ce am avut de spus, am spus. Vreau să mă concentrez…

 …regretaţi incidentul acesta?

Regret faptul….regret foarte multe dintre lucrurile pe care ca jurnalist la un moment dat, într-o perioadă extrem de frământată a României, le-am asumat trecând la un moment dat dincolo de ceea ce înseamnă, ştim cu toţii măcar din teorie, graniţa obiectivităţii în jurnalism. Dar trebuie să admiteţică adeseori în aceşti ani, noi, ca jurnalişti, se întâmplă şi în ziua de azi, dacă ne uităm la ceea ce înseamnă acum scandalul Hexi Pharma, suntem obligaţi aproape, de realitate, de circumstanţe, de felul în care se desfăşoară lucrurile în România, să nu mai putem sta deoparte.

E adevărat. Sunt şi jurnalişti care încearcă să schimbe legea electorală, dar întrebarea mea era specifică, legată de incidentul acela. Îl regretaţi?

Am spus-o la vremea respectivă că regret, da, şi că regret că am ajuns în această situaţie, în care unii dintre oameni să-şi pună, atenţie, după ce eu am declarat public aceste lucruri, întrebări în legătură cu activitatea lui Turcescu, dar spun încă o dată, nu am acţionat la comanda niciunui serviciu secret. Nu mi-am bătut joc de această meserie, nu am şantajat pe nimeni în această meserie.

Înapoi la Primărie. Care e prima decizie a primarului Robert Turcescu?

Prima decizie din momentul în care intru în Primărie?

După ce intraţi în Primărie, prima decizie…

Este foarte important să înţeleg din interior aparatul de funcţionare al acestui minister uriaş, pentru că Primăria Capitalei gestionează un buget de un miliard de euro şi nu cred că în interiorul unei astfel de maşinării foarte importantă în economia întregii Românii, Bucureştiul de douăzeci şi cinci la sută din produsul intern brut. E un oraş din punctul acesta de vedere în care cetăţenii lui ar trebui să primească mult şi foarte mult respect din partea administraţiei. Eu nu cred că totuşi, în Primărie, nu există şi oameni performanţi. Şi am întâlnit pe unii dintre ei şi chiar în această campanie…

Ajungem şi la oameni… spuneţi-mi ce decizie o să luaţi?

Audit şi vreau să văd ce se întâmplă cu banii publici şi vreau să văd din punct de vedere profesional câţi dintre angajaţii Primăriei, şi asta într-o perioadă foarte scurtă de timp, îşi merită poziţiile pe care le ocupă şi mai ales banii pe care îi primesc din salarii.

Cine o să facă auditul acesta?

Putem angaja şi o firmă să facă un astfel de audit, dar nu vă gândiţi neapărat. Vreau să-i cunosc în primul rând. Vreau să-i întreb ce-au făcut în ultimii ani, în care Bucureştiul s-a degradat teribil din toate punctele de vedere, la nivelul conducerii lui administrative. Vreau să stau de vorbă cu ei. Să-i văd pe cei de la Direcţia Patrimoniului, să-i văd pe cei de la Direcţia Urbanism, să discut cu Arhitectul Şef al Capitalei…

Şi pentru că am ajuns la oameni, aveţi oameni pregătiţi pentru rolurile tehnice acolo, în caz că nu vă convin cei care sunt acum şi pe unii veţi putea să-i schimbaţi, veţi putea forţa…

Aceasta este greşeala majoră pe care au făcut-o predecesorii mei, îndrăznesc deja să spun, la Primăria Capitalei, au venit cu oameni de-ai lor, cu băieţii din partid, pe care i-au numit în funcţie. Chestiunea asta trebuie să înceteze. Ocuparea pe un post de o asemenea responsabilitate într-o administraţie cum este cea a Bucureştiului trebuie să se întâmple prin concurs, trebuie cel mai bun să câştige. Ştiu, sunt bani puţini în serviciile publice, în administraţia publică, dar sunt convins că există mulţi profesionişti şi am întâlnit, am avut o întâlnire cu Ordinul Arhitecţilor. Am văzut oameni extraordinari de preocupaţi de tot ceea ce înseamnă Capitala. Sunt convins că unii dintre ei ar fi dispuşi să-şi sacrifice din punct de vedere al veniturilor o perioadă de chiar câţiva ani, încercând să schimbe cu adevărat lucrurile în Bucureşti. Atenţie însă, nu vin cu o listă de partid, nu vin cu o hoardă de indivizi care vor să ocupe ei poziţiile în Capitală. Concurs şi cel mai bun să conducă la un moment dat respectiv..

După patru ani de mandat Turcescu ce o să aibă Bucureştiul în plus? Trei lucruri.

În primul rând o să aibă în plus proiectele care sunt începute în acest moment şi nefinalizate de foarte multă vreme şi iată şi la ora la care vorbim pierdem pe minut ce trece bani europeni şi nu e vorba de un milion, două de euro, e vorba de zeci de milioane de euro.

Exemple de astfel de proiecte…

Da, iată ce se întâmplă la Piaţa Sudului, ce se întâmplă la Arcul de Triumf, ce se întâmplă în contracte care au fost semnate pentru modernizarea unor spitale din Bucureşti, toate aceste lucruri înseamnă bani europeni pierduţi. Din punctul meu de vedere va mai avea ceva Bucureştiul apropo de această chestiune, o suplimentare, dacă vreţi, a legislaţiei de acordare a contractelor pentru lucrări de infrastructură de mare amploare, în care, dacă eşti o firmă şi nu poţi să te prezinţi cu trei schimburi de lucru practic pe un şantier, nu ai ce să cauţi să intri într-o astfel de licitaţie. Pentru că am văzut cu ochii mei cum se desfăşoară lucrurile în alte părţi ale lumii. Se lucrează zi lumină şi se lucrează toată noaptea la lumina reflectoarelor pentru a termina o stradă, o asfaltare…
Bucureştenii vor avea după patru ani de mandat Turcescu un trafic mult mai respirabil în Bucureşti, pentru că sunt variante de rezolvare rapidă a acestor probleme. Nu trebuie să facem minuni. E o minciună că mai multă infrastructură, străzi mai mari, lărgite, sigur ele contribuie la un moment dat la eliberarea traficului, dar tot ceea ce înseamnă mobilitate urbană în general arată un lucru foarte clar: cu cât mai multă infrastructură, cu atât mai mult trafic. După patru ani de mandat Turcescu, bucureştenii vor avea mijloace de transport în comun la standarde europene, în care vom avea o nouă hartă a transportului public, vom avea o cartelă unică de călătorie  metrou – RATB, vom avea nişte maşini, nu cum arată, iertaţi-mi expresia, hârburile care circulă astăzi pe mijloacele de transport în comun. E nevoie de investiţie în zona asta. Iar un oraş care are un transport în comun civilizat, într-adevăr, ăla este un barometru al standardului de civilizaţie în întregul oraş. Nu trebuie făcute minuni. Eu nu vreau să promit autostrăzi suspendate. Vreau să spun asta. Bucureştiul are şi planuri, are şi proiecte în derulare, are şi proiecte foarte bune.

Sună foarte bine, dar cum o să faceţi toate lucrurile acestea, dacă o să aveţi un Consiliu General, care nu vă va fi favorabil, dominat de PNL, PSD, USB şi cine mai e pe acolo…

Campania electorală durează până pe data de 4, 3 ar fi ultima zi de campanie, 3 iunie anul acesta. Din momentul în care intrăm în Consiliul General sau ocupăm funcţie în administraţia publică locală ar trebui să înţelegem cu toţii că suntem acolo pentru a lucra cu cetăţeni. Ştiu, sună declaraţie destul de politicianistă. Am să mă duc la consilierii generali să stau de vorbă cu fiecare în parte de fiecare dată, discutând despre ceea ce are nevoie Bucureştiul, nu cred că vreun consilier general va îndrăzni în anii care vin, mai ales după experienţele, terifiante le numesc, din anii din urmă, să se opună unor proiecte pe care bucureştenii le vor. Atenţie, Primarul General al Capitalei  poate să convoace şi un referendum pe chestiuni care ţin, un referendum local, pe chestiuni care ţin…

Unul dintre contracandidaţii dumneavoastră promite că va face mai multe referendumuri, dacă nu mă înşel.

Da, dar haideţi să nu abuzăm de asta pentru că nu putem la un moment dat să ne ascundem aşa cum se ascund unii dintre miniştri în spatele deciziei Parlamentului şi să spunem, domnule, am câştigat la Referendum, vrăjindu-i pe bucureşteni. Dacă te-ai dus într-o funcţie publică, trebuie să ai curajul să-ţi asumi  nişte lucruri pe care le faci. O spun din nou, plec de la premisa de bună credinţă a celor care vor ajunge în Consiliul General, cred că se poate lucra în folosul bucureştenilor şi deja e târziu, e timpul.

Ce ar face primarul Turcescu în criza dezinfectanţilor, ţinând cont de atribuţiile pe care le Primarul General al Bucureştiului?

Ei, aici e un lucru important pentru că vă spun… mă uitam chiar înainte de a veni la emisiune şi vreau să vă citesc un mic pasaj. Deci în atribuţiile…în fişa de post, dacă vreţi,  a Primarului General, scrie aşa, că ia măsuri pentru prevenirea, subliniez, prevenirea o dată şi limitarea urmărilor calamităţilor, catastrofelor, incendiilor…

Cunosc aceste lucruri, da…

Deci este acest pasaj. Eu pun altfel întrebarea. Ce-au făcut Primarul General, primarii de sector?

Este destul de evident ce-au făcut.

…n-au făcut nimic, domnule Tiţă. Dacă te duci şi stai de vorbă….

Dar ce-o să faceţi dumneavoastră? Asta e întrebarea…

Această criză acum sau înainte de izbucnirea ei?

Nu, ce-o să faceţi din iunie când veţi fi Primarul Bucureştiului?

Mai mulţi bani pentru spitalele pe care Primăria le are în subordine şi sunt 19. Sunt 51 însă pe întregul cuprins al Capitalei, dar pe mine mă interesează toate cele 51, că şi acolo merg bucureşteni de-ai primarului Turcescu sau care l-au votat sau nu l-au votat pe Turcescu, deci trebuie discutat cu medicii. Medicii vorbesc, asistentele vorbesc, dacă într-adevăr au cu cine. Şi sunt convins că, dacă un Primar General ar fi mers înainte de izbucnirea acestei crize să stea de vorbă cu personalul medical, nu în conferinţă de presă, nu în simpozioane, ci ochi în ochi, domnule ce se întâmplă aici, nu putea să nu ştie despre nenorocirile care se întâmplă în sistemul sanitar. Mai e ceva, nici unul dintre spitalele care funcţionează astăzi în Bucureşti, o spun cu tristeţe, cu durere, nu respectă standardele fixate la nivel european. Atenţie foarte mare, unele dintre ele sunt clădiri de secol XIX, îmi pare rău din punct de vedere al patrimoniului, da, poate sunt clădiri de patrimoniu, dar din punctul de vedere al funcţionalităţilor pe care le presupune un spital modern nu au nici o legătură cu standardele Uniunii Europene.

Haideţi să ne întoarcem…

…e nevoie de bani pentru spitale noi, iar eu propun un spital interregional, multidisciplinar, care să fie, spre exemplu, e o variantă, nu spun că aşa trebuie să fie.

Finanţat din bugetul Bucureştiului?

Nu, finanţat chiar din fonduri europene, finanţat din fondurile Bucureştiului şi finanţat împreună chiar cu Guvernul României prin Ministerul Sănătăţii. Unde-i Casa Radio… Turcia, în Istanbul, produce bani. Istanbulul face bani mulţi din spitalele foarte bune care sunt astăzi în Istanbul. Viena, la fel, o ştiţi cu toţii foarte bine…

…celebrul AKH, unde s-a operat şi preşedintele Băsescu.

…la bugetul local, domnule Tiţă, iar Primăria Bucureştiului, filosofia, dacă vreţi, pe care o propun eu în administraţie, este să transformăm Bucureştiul, să aibă cât mai multe centre de profit. Ne vor blestema urmaşii noştri când vor constata peste ani datoriile uriaşe pe care le au deja de plătit, pentru că s-au făcut investiţii în Bucureşti, inclusiv cu împrumuturi, bun, la dobânzi bune, dar împrumuturi tot sunt, deci vor trebui rambursate. Atenţie însă, noi va trebui să exploatăm în folosul acestor locuitori din Capitală toate variantele pe care le poate aduce Primăria pe masă, pentru a şi câştiga bani. Astăzi nu câştigăm bani din locurile de parcare. De ce? Poate câştigă parcagiii, pentru că parcarea la noi se termină la ora cinci.

Nu câştigă nici parcagiii …Să ne întoarcem un pic la bucureşteni. Candidaţi din partea unui partid de dreapta, asumat de dreapta, poate chiar la dreapta PNL-ului şi al ALDE, care şi ele se revendică din zona asta.

Aş spune chiar, după ce văd ce se întâmplă cu Sava şi cu Piedone, că PMP este singurul partid de dreapta din România.

Citiţi mai jos interviul integral acordat de Robert Turcescu