Iohannis poate face referendumul, dar numai CCR va decide dacă e sau nu constituțional

downloadPresedintele PMP Traian Băsescu spune că tema anunțată de președintele Klaus Iohannis pentru un eventual referendum nu face parte din cele pentru care poate avea o astfel de mutare. Fostul președinte consideră că Iohannis poate face, totuși referendumul, dar numai CCR va decide dacă e sau nu constituțional.

”Cred că e un drept al președintelui izvorât din articolul 90 al Constituției. Președintele poate, indiferent ce spune Parlamentul, care are doar rol consultativ. Grațierea a 3.000 de oameni e o problemă de interes național? Tot respectul pentru cei care au ieșit în stradă, pentru cei care nu au ieșit în stradă, adică cei 21 de milioane fără cei 30.000, dar eu pun problema constituțional. Nu e o problemă de interes național, ci de dreptul constituțional al guvernului, de a da grațieri colective.

Modul în care Guvernul Grindeanu a prezentat OUG privind grațierea e o porcărie pentru că a trezit suspiciuni că e dată în interesul unor grupuri, nu că e o grațiere colectivă pe care fiecare țară o face la un anumit interval de timp. Dar atunci când apar suspiciuni că e dată cu dedicatie sigur că reacțiile populației sunt, pe bună dreptate, adverse.

Părerea mea e că PSD s-a arătat incapabil să gestioneze crize. Așa niște prostălăi încă nu am văzut… Sunt capabili să creeze crize, dar sunt incapabili să gestioneze crizele pe care le-au creat.

I-aș invita să plece de la Victoria, pentru că nu sunt pentru aceste vremuri în care se produce Brexit, în care Trump cât de cât pune sub semnul întrebării NATO. Ei se ocupă de găinării. Sunt găinari cu procente mari!

Președintele a jucat mai bine ca toți deștepții din PSD. I-a umilit pur și simplu și își pregătește al doilea mandat. Ei sunt mari și naivi și incapabili să gestioneze o criză.

Ăștia ar trebui să plece de bună voie la cât de slabi sunt politic. Să se ceară afară! Să ai procentaj din ăsta în Parlament și să fii umilit pentru că ești incapabil să iei decizii în timp de criză… I-am avut în față zece ani și am reușit să-mi termin ambele mandate pentru că au fost slabi, iar acum sunt mai slabi decât au fost vreodată”, a declarat Băsescu pentru B1 TV.

Întrebat dacă protestele de duminică seară au fost o lovitură de stat, așa cum a declarat Liviu Dragnea, Traian Băsescu a răspuns: ”dacă asta e lovitură de stat, ce Dumnezeu a fost aia din vara lui 2012, când au decapitat Senat, Camera Deputaților, Avocatul Poporului, președintele Rmâniei și au schimbat regulile de funcționare a CCR?

Întrebat ce părere are despre faptul că social-democrații au amenințat cu contramanifestații, Băsescu a răspuns: ”au rămas cu reacții din vremea mineriadelor! A ieșit societatea civilă în Piața Universității în 90, au chemat și ei minerii, a ieșit PNȚCD într-o manifestație, au scos și ei 23 August și ce au mai scos. Atâta minte au! Sunt lamentabili din punct de vedere politic, jenanți! Cum să faci contramanifestație la 27 de ani de la Revoluție? Câtă minte să ai să vorbești de așa ceva, când cu UDMR ai peste 60% în Parlament?”.

Urmariti aici interventia de la B1TV de luni seara