Mişcarea Populară este singurul partid care acceptă şi susţine revendicările exprimate la recentele manifestaţii

Descarcati comunicatul

Mişcarea Populară priveşte cerinţele exprimate la recentele manifestaţii ca fiind mugurii unei democraţii participative autentice, obiectiv spre care trebuie să tindă şi România.

Mişcarea Populară a iniţiat   şi desfăşoară în continuare acţiuni în susţinerea şi realizarea acestor cereri justificate.

300 de parlamentari. 

Este şi o solicitare a unei largi majorităţi a populaţiei la referendumul din 2009.
Mişcarea Populară a depus la Parlament, prin parlamentarii săi,  o iniţiativă legislativă de modificare a Legii Alegerilor Legislative care propune 100 de senatori şi 200 de deputaţi în viitorul Parlament.

Birourile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului nu au demarat procedurile de avizare şi votare a acestei  iniţiative legislative.

Alegerea primarilor în două tururi de scrutin 
Este o altă solicitare a manifestanţilor din toată ţara.
Mişcarea Populară a depus la Parlament o altă iniţiativă legislativă prin care cere modificarea Legii Alegerilor Locale astfel încât alegerea primarilor să se facă în două tururi de scrutin. Se respectă astfel principiul sacru al democraţiei,  pentru aleşii de asemenea importanţă votul să fie de 50% plus unu, şi nu 12-18 sau 20%.

Reînnoirea clasei politice

Mişcarea Populară înţelege criza de încredere profundă, prăpastia creată între populaţie şi actuala clasă politică.

85% dintre membrii şi conducerea Mişcării Populare sunt oameni noi, care n-au mai făcut politică, în general oameni tineri, care să înlocuiască actuala clasă politică.

Avem politicieni  aflaţi în funcţii de 25 de ani, tributari  reflexelor căpătate în timpul comunismului.

Depolitizarea instituţiilor statului
Principala cauză a lipsei de eficienţă şi de modernizare a institutiior statului o constituie numirea la conducerea lor a politrucilor din clientela politică, fără competenţele necesare conducerii unor instituţii importante.

Educaţia ineficientă, sănătatea cu rezultate modeste, unităţile economice de stat falimentare, dar care   constituie surse negre pentru finanţarea partidelor, afectează grav populaţia iar singura rezolvare o reprezintă aducerea unor profesionişti  la conducerea lor.

Mişcarea Populară susţine numiri politice doar la nivelul miniştrilor şi secretarilor de stat.

Reforma în sănătate
Un alt domeniu în care populaţia este direct afectată.
Mişcarea Populară a depus la Parlament  un proiect de Lege a Sănătăţii modern, care să conducă la eficientizarea şi creşterea calităţii actului medical.

Proiectul este în curs de avizare pe parcursul parlamentar.

Preşedintele Mişcării Populare, Traian Băsescu, a susţinut şi susţine în continuare, în apariţiile televizate şi declaraţiile publice, aceste iniţiative care sunt de natură să demonstreze că glasul celor care ies în stradă, al populaţiei în general,  este ascultat şi respectat, ca  dovadă a unei autentice democraţii participative.