O delegație condusă de președintele Traian Băsescu a participat la consultările cu premierul Cioloș pe tema alegerilor primarilor in două tururi

O delegație a Mişcării Populare a participat luni, 1 februarie 2016, la consultările cu premierul Dacian Cioloș pe tema alegerilor primarilor în două tururi de scrutin. Din delegați au facut parte: Traian Băsescu, președinte Mișcarea Populară; deputatul Eugen Tomac, președinte executiv; Dorel Constantin Onaca, secretar general; deputatul Clement Negruț, vicepreședinte, precum și deputat Gheorghe Udrişte.
„Suntem de acord cu afirmaţia premierului potrivit căreia nu este democratic să modifici legi electorale prin Ordonanță de Urgență. Există două variante. Prima ar fi asumarea răspunderii de către Guvern, dar asumarea răspunderii este un act profund de voință a Guvernului, fiind și mult mai democratică decât OUG, pentru că este supusă controlului de constituționalitate la președinte. Din punct de vedere democratic, asumarea răspunderii nu are vicii de genul OUG. Însă noi am sugerat că, dacă se adoptă această variantă, atunci reforma electorală trebuie dusă până la capăt, trebuie să apară alegerea primarilor în două tururi, alegerea președinților de Consiliu Județean tot în două tururi și Parlament de 300 de membri, cu 100 de senatori și 200 de deputați.
Dacă acest lucru nu va fi asumat de Guvern, atunci cred că există varianta ca aceia care au propus alegerea în două tururi să o promoveze prin Parlament, adică inițiativă legislativă, pentru care noi vom semna. Majoritățile se văd la vot.
Nu am așteptat un răspuns pe loc de la premier. Am făcut o discuție cu argumente pro și contra. Este greu să iei o decizie chiar la masa discuțiilor. Părerea mea este că va adopta soluția care îl ține departe de o implicare consistentă, adică va spune că acei care vor, să promoveze legea în Parlament.
Nu ridică probleme logistice deosebite alegerea în două tururi. Aceeași logistică se folosește și în turul întâi și în turul doi. Nu necesită un efort deosebit. Nu cred că un guvern poate fi picat printr-o moțiune de cenzură pentru că a introdus norme democratice.
‘Părinții” votului într-un singur tur au fost chiar azi la masa negocierilor să îi ceară lui Dacian Cioloș alegerea în două tururi, pentru că ”părinții” alegerilor locale într-un singur tur sunt cei de la PDL, Vasile Blaga, primarii actuali pe care îi au și i-au și nominalizat ca viitori candidați”, a declarat președintele MP, Traian Băsescu, la ieșirea de la consultări.