Obiectivul PMP este să obţină cel puţin 10% în alegerile parlamentare şi să fie partidul care să dea noul prim-ministru

În interviul acordat News.ro, președintele PMP Traian Băsescu, vorvește despre campania sa pentru funcţia de senator şi motivele pentru care a decis să revină în politică, dar şi despre planurile pe termen scurt ale PMP. Obiectivul este să obţină cel puţin 10% în alegerile parlamentare şi să fie partidul care să dea noul prim-ministru.

Traian Băsescu vorbeşte şi despre politica de alianţe a partidului său, refuzând orice colaborare cu PSD, însă lăsând uşa deschisă PNL. Cu toate acestea, Băsescu îl critică pe premierul Dacian Cioloş, considerând că nu se comportă cinstit prin neparticiparea la alegeri. În ceea ce priveşte o eventuală desemnare a lui Liviu Dragnea ca premier, fostul şef al statului afirmă că într-o ţară cu 21 de milioane de locuitori se poate găsi o persoană care nu a fost condamnată.

Urmariti interviul

Reporter: Ne puteţi spune câteva puncte din programul de guvernare al PMP, cele mai importante?

Traian Băsescu: Sunt câteva vitale. Sunt sectoarele în care vizăm probleme de sisteme, probleme structurale ale ţării, şi aici cel mai mare risc este natalitatea negativă pe care o are Românie. Asta înseamnă că, în 2050, pe analizele făcute, vom rămâne doar 16 milioane, dintre care peste 30% populaţie peste 65 de ani. Atunci România va trebui să ia foarte repede nişte decizii care se vor proiecta decenii de acum înainte. Prima opţiune ar fi să găsească formulă să stimuleze familiile să aibă copii. Sunt de acord că s-a revenit la 85% din ultimul salariu pentru perioada de 2 ani, concediu de creştere a copilului, dar categoric nu e suficient şi văd asta din familia mea. Ioana are un băieţel, Elena are doi copilaşi. Trebuie dezvoltat rapid un sistem de creşe şi grădiniţe, că altfel degeaba se duce mama la serviciu, va trebui să dea toţi banii, în loc să îi folosească pentru copil, îi da la o bona, la o guvernantă, la ce-i dă ca să nu rămână copilul singur. Sau, în lipsa creşelor şi a grădiniţelor, mama renunţă să revină în câmpul muncii, ceea ce e la fel de rău, pentru că e forţă de muncă tânără. Aici ar fi o prioritate, creşe, grădiniţe. Avem Legea sănătăţii, despre care am spus. Trebuie reaşezată pe temelii noi, toată structura de sănătate a României. Avem educaţia. Uitaţi-vă la ultima evaluare, la copiii de 15 ani, sunt 42% analfabeţi funcţional, adică nu înţeleg ce au citit la prima citire. Mai adăugaţi la acest lucru faptul că în ultimii ani a crescut abandonul şcolar. 19,1% este abandonul şcolar în România. Puteţi să proiectaţi viitorul României peste 20 de ani în condiţiile în care 42% dintre copii sunt analfabeţi funcţionali, iar 19,1% la au abandonat şcoala¬? Numai să facem un exerciţiu, să proiectăm România peste 20 de ani. E un dezastru. Trebuie intervenit rapid.