Obligația cluburilor și restaurantelor de a afișa lipsa autorizației de securitate la incendii

dsc02532Deputatul Ionuț Simionca, împreună cu Eugen Tomac, liderul Gurpului Parlamentar PMP, a susținut, marti 21 februarie, o conferință de presă.

“Ideea pentru aceasta propunere legislativa mi-a venit ca urmare a tristelor evenimente petrecute la clubul Colectiv si Bamboo. Stiu ca nimic din ce s-a intamplat acolo nu mai poate fi reparat dar prin adoptarea acestui proiect pot fi evitate pe viitor alte evenimente cu deznodamant similar.
Se stie ca din cauza lipsei personalului specializat perioada limita pentru obtinerea autorizatiilor de securitate la incendii a fost prelungit, de catre guvernul Ciolos, pana la data de 30 iunie 2017. Astfel, cluburile, restaurantele si alte spatii publice care necesita o astfel de autorizatie pot functiona in continuare “legal” cu risc major de producere a unui incendiu.
Iata ca dupa Colectiv unde au murit zeci de tineri nevinovati a urmat incendiul de la Bamboo, unde doar o minune a facut sa nu avem acelasi bilant tragic. Fiind profund afectat si preocupat de aceste evenimente am cautat o solutie de diminuare (macar) daca nu de eliminare a producerii unor astfel de tragedii.
In cercetarile facute am aflat ca majoritatea celor care frecventeaza astfel de spatii publice (cluburi, restaurant, etc.) nu cunosc faptul ca aceste localuri nu au autorizatia de securitate la incendii, deci nu cunosc riscul la care se expun in momentul cand viziteaza locurile respective. Astfel am cautat o modalitate de a face cunoscut acest fapt.
În acest sens, până la obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, beneficiarii investițiilor în construcţii şi amenajări publice vor avea obligaţia de realizare şi amplasare a unor panouri de înştiinţare în dreptul intrărilor în spaţiile respective.
Panourile de înştiinţare vor avea următorul conținut tipărit cu litere de tipar de culoare de avertizare galben de minimum 10 cm pe fundal alb: . „

simionca-incendiu
Beneficiarii investițiilor care nu vor respecta acest minimum de decență și responsabilitate vor suporta sancțiuni contravenționale aspre.
Pe de altă parte, beneficiarii investițiilor cu autorizație de securitate la incendiu vor monta panouri de înștiințare cu următorul conținut: .
Astfel, persoanele care merg în aceste locuri vor cunoaște riscul de incendiu pe care și-l asumă și vor decide în cunoștință de cauză dacă doresc sau nu să se expună acestui risc în mod similar riscului de îmbolnăvire sau deces asupra căruia sunt avertizate prin etichetarea produselor din tutun.
Inițiativa legislativă implementează drepturile și obligațiile consacrate de Ordonanța Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor, conform căreia consumatorii au dreptul de a fi protejaţi împotriva riscului de a li se presta un serviciu care ar putea să le prejudicieze viaţa, sănătatea sau securitatea, precum și de a fi informaţi complet, corect şi precis asupra caracteristicilor esenţiale ale serviciilor, astfel încât decizia pe care o adoptă în legătură cu acestea să corespundă cât mai bine nevoilor lor, iar corelativ, prestatorii de servicii au obligația să presteze numai servicii care nu afectează viaţa, sănătatea sau securitatea consumatorilor.
Inițiativa legislativă nu poate fi amânată deoarece poate salva vieți omenești, drept care solicit adoptarea acesteia în regim de urgență. Fiecare viață contează!” a declarat președintele PMP Bistrița Năsăud, deputatul Ionuț Simionca

Lasă un comentariu