Opinie politica. Stefan Vlaston: Întrebare pentru UNPR: interes naţional este să aperi penali?

Am înţeles argumentarea generalului Gabriel Oprea: UNPR îşi ţine cuvântul şi nu dărâmă guverne din care face parte.

Dar până unde? Până în pânzele albe? Până a proteja un premier penal în fruntea guvernului?

Victor Ponta nu e un cetăţean oarecare. Nu i se aplică prezumţia de nevinovăţie, ca oricărui cercetat penal.

Poziţia de reprezentare a statului român, de model pentru milioane de cetăţeni, pentru tineri, îl obligă la o ţinută morală impecabilă. Aceasta este practică în ţările UE,  la care tindem să ne aliniem.

Putem păstra în fruntea guvernului o persoană care are statutul de „ciumat” în ochii europenilor? Nu-l mai acceptă niciun oficial străin la întâlniri internaţionale, nici măcar socialiştii europeni.

Putem păstra ca premier o persoană care a atacat şi nu încetează să atace justiţia şi statul de drept? Există o listă lungă cu aceste atacuri, care dovedesc că Victor Ponta nu dă doi bani pe independenţa justiţiei şi visa, la începutul mandatului, „să preia controlul politic la DNA”.

Tot comportamentul premierului de-a lungul celor aproape patru ani de mandat l-a plasat în afara principiilor şi valorilor asumate când am fost acceptaţi în UE.

UNPR are responsabilitatea dată de  susţinerea  premierului în fruntea guvernului, de a gira comportamentul acestuia prin votul la moţiuni de cenzură. Şi toate în numele intereseului naţional. Altfel spus, de a fi copărtaș la toate acțiunile premierului. Inclusiv la atacurile împotriva  justiției.

Să înţelegem că este interes naţional izolarea României pe plan internaţional, din cauza unui premier iresponsabil?

Este interes naţional ca justiţia să fie atacată de la cel mai înalt nivel în statul român, de la nivel de prim ministru?

Este interes naţional ca UNPR să apere un penal în fruntea guvernului, după ce a primit în rândurile sale numeroşi penali?

Până la urmă, UNPR trebuie să decidă: îi apără pe cei trimişi în judecată pentru fapte penale, sau apără interesul naţional, care nu permite ca România să fie condusă de penali.

Nu de alta, dar să fie lămuriţi alegătorii cu cine votează.