Opinie politică. Ştefan Vlaston: Victor Ponta ne crede fraieri

Victor Ponta se laudă pe facebook cu rezultate economice mirobolante, sperând că suntem cu toţii fraieri şi nu înţelegem matematica economică.

Să vedem cu ce se laudă Ponta şi care sunt explicaţiile datelor prezentate.

În 2009, creştere economică -6,6% şi deficit bugetar 9% din PIB.

În 2015, 3,7% creştere economică şi deficit 1,45%.

Explicaţiile constau în consecinţele guvernării Tariceanu, susţinută şi şantajată de PSD, fără de care nu avea cum să guverneze cu 19% voturi în parlament.

Pentru cei care au uitat, guvernul Tariceanu a lăsat un deficit de 5,5% din PIB, după o creştere economică de 8,5%, 2 miliarde de euro arierate, salarii şi pensii   „duduite” la dublu, fără resurse sustenabile pe termen mediu şi lung.

Speculaţiile imobiliare s-au prăbușit  în America şi prin contagiune şi în Europa, banii căpşunarilor români s-au împuţinat dramatic, ultimele active ale economiei comuniste, (BCR), au fost vândute, iar banii s-au topit în consum.

Tariceanu a construit 5 km de autostradă, în ani de creştere economică mare.

În 2009 a izbucnit criza mondială, neanticipata măcar  de instituţiile internaţionale, România a devenit nefinanțabilă, pentru că împrumuturile pe care le lua erau pe termen scurt şi la dobânzi înrobitoare, de 10%.

A fost nevoie de sacrificiul din 2010, pentru ca România să nu intre pe drumul Greciei.

Gradul de absorbţie fonduri europene: 2009-0,85%.

Tot consecinta guvernării Tariceanu, care n-a fost în stare în 2007-2008 să acrediteze unităţile de management la Bruxelles, necum să mai şi absoarbă  fonduri europene.

În 2009 au fost acreditate toate unităţile de management, în 2010-2011 s-au semnat contracte de finanţare nerambursabilă  cu derulare pe mai mulţi ani, şi aşa se explică procentul de 60% la care a ajuns guvernul Ponta.

La începutul anului 2015 gradul de absorbţie era, după aprecierea guvernului, de 56%, astfel încât în 2015 a crescut cu doar 4 puncte procentuale, pentru ca guvernul Ponta n-a fost capabil să încheie alte contracte.

Rata şomajului. În 2009-6,9%, iar în 2015-6,8%. Adică,  milionul de locuri de muncă promise, înseamnă scăderea ratei şomajului cu 0,1%? Având un număr de cca 620.000 de şomeri, 0,1% înseamnă 611  locuri de muncă create de guvernul Ponta. Din milionul promis. Penibil!

Nivelul pensie medie lunară.  2009-709 lei, 2015-886 lei.

Creşterea provine exclusiv din aplicarea corecţiei cu rata inflaţiei, la începutul fiecărui an, prevăzută de lege. Guvernul Ponta n-a dat nici măcar un leu pensionarilor.

Rezultatele bune din 2015 se datorează reechilibrării economice din 2010, realizate de Băsescu şi Boc, și fondurilor alocate până în 2012 investiţiilor, derulate pe mai mulţi ani, generatoare de locuri de muncă şi de creştere economică reală.

Întrebarea fundamentală este următoarea: ce-a făcut guvernul Ponta cu banii, inclusiv cu cei 19 miliarde euro împrumutaţi în cei 4 ani de guvernare? I-a repartizat pe toţi în creşteri salariale bugetare, sau unde sunt?

Autostrazi-zero.

Multe drumuri judeţene şi turistice sunt într-o stare deplorabilă.

Infrastructura rurală, canalizare, apă curentă-zero. Jumătate din populaţia ţării are şi acum toaleta în curte.

Infrastructura pentru irigații-zero.

Spitale noi-zero.

Infrastructura în școli-zero. 4000 de şcoli au început şcoala fără autorizaţii sanitare, pentru că nu au toalete corespunzătoare.

Câte şcoli, în special licee centenare, sunt în risc de a se prăbuşi în capul elevilor, la un eventual cutremur de peste 7 grade Rischter? Secret total, sau nimeni nu ştie nimic.

Trenuri de mare viteză, cum au alte țări-zero.

În schimb au crescut preţurile la medicamente, energie electrică şi gaze naturale.

Iată o listă succintă a „performanţelor”  lui Victor Ponta

 1. Plagiatul  lucrării de doctorat.
 2. Trimiterea în judecată într-un proces de corupţie
 3. Izolarea sa în plan internaţional
 4. Votul prin corespondență pentru românii din diaspora-abandonat
 5. Reducerea dramatică a investiţiilor din bugetul de stat
 6. Reducerea investiţiilor străine
 7. Privatizările CFR-Marfa şi Oltchim, un esec lamentabil.
 8. Reforma administrativă-zero
 9. Modificarea Constituţiei-amanata
 10. Accederea în spaţiul Schengen-eșuat
 11. Eşecul construcţiei de autostrăzi şi infrastructura mare, exemplu autostrada Comarnic-Braşov, Pitesti-Sibiu, Craiova-Bucuresti, etc.
 12. Infrastructura pentru irigații-zero.
 13. Eşecul creării unui milion de locuri de muncă
 14. Spargerea USL
 15. Pierderea alegerilor prezidenţiale.
 16. 14 miniştri penali în guvernele Ponta.
 17. După relaţia proastă cu preşedintele Băsescu, aceeaşi relaţie proastă şi cu preşedintele Iohnnis.

Lista poate continua mult şi bine.

Esenţialul este că, la fel ca în guvernarea Tariceanu, creşterea economică nu se vede în investiţii în infrastructura, în şcoli, spitale, autostrăzi, în toate acele modernizări de care se bucură cetăţenii europeni.

Mai mult, a crescut enorm datoria publică, la 64 miliarde euro, pe care o vor plăti copiii şi nepoţii noştri.

Acestea sunt „realizările” guvernării Ponta.