OT PMP – Legea internshipului, un pas înainte și doi înapoi în privința drepturilor tinerilor

Legea internshipului – un pas înainte și doi înapoi în privința drepturilor tinerilor

Organizația de tineret a PMP atrage atenția asupra riscurilor la adresa respectării drepturilor tinerilor, relațiilor de muncă ascunse create și diferențelor de șanse instituite de Legea internshipului. OT PMP evidențiază relațiile de muncă mascate sub contracte de internship introduse, fără protecție socială, incertitudini create pentru persoanele ocupate astfel și pentru organizațiile gazdă privind aranjamentele contractuale, precum și modul arbitrar în care sunt stabilite criterii diferite categorii de interni.
„Legea internshipului introduce în legislația din România o serie de relații de muncă atipice, deghizate, fără niciun fel de protecție socială, sub forma ideii de internship, creând condiții precare pentru persoanele ocupate astfel și incertitudine pentru posibilii angajatori. Sunt neclarități față de suprapunerile cu legislația muncii, cu cea privind stagiile sau cu cea privind practica.
Mai mult, este instituționalizată discriminarea pe două fronturi: între așa-zișii interni și angajați, fie ei și stagiari, dar și între internii „favorizați” din misiuni permanente ori instituții care au vreun rol în pregătirea Președinției române a Consiliului UE, care vor avea o remunerație echivalentă salarizării unui referent de specialitate, și cei din celelalte organizații, unde vorbim de 50%. În toate cazurile, lipsesc garanții minime privind asigurarea predictibilității relațiilor dintre intern și organizație și garantării respectării unor standarde minime ”, meníonează Mădălin Blidaru, vicepreședinte al Organizației de Tineret a Partidului Mișcarea Populară.
Noul aranjament contractual este definit în afara legislației muncii, oferă un cadru favorabil transformării ideii de internship în muncă deghizată, fără o limită de vârstă, ocolind salarizarea minimă, sistemele de asigurări sociale și de sănătate, garantarea drepturilor ce țin de informare, asociere, dispunerea orelor de lucru, participarea tuturor partenerilor sociali și chiar de asigurarea egalității de șanse în accesarea programelor de internship.
Oferă incertitudine pentru organizațiile gazdă, fie ele în firme, organizații neguvernamentele sau instituții publice, și insecuritate pentru viitorii interni privind viitorul acestora pe piața muncii. Beneficiind de criterii diferite, noua lege creează o categorie de interni „speciali” în misiunile permanente ale României în străinătate, în instituţiile și autorităţile publice implicate în activităţi privind pregătirea, organizarea şi desfăşurarea perioadei de exercitare de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene din anul 2019.

Informații de fundal:
Pe 16 iulie, Președintele României a semnat decretul pentru promulgarea Legii internshipului, proiect inițiat de Guvernul României și aprobat de Parlamentul României cu o largă majoritate. Noua lege (176/2018) reglementează modalitatea de efectuare a programelor de internship pentru persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani, introducând această formă contractuală în legislația internă.

Lasă un comentariu