Petru Movilă, ref: scoaterea alocației de stat pentru copii din calculul venitului minim garantat.

În cursul zilei de astăzi, plenul Camerei Deputaţilor a decis scoaterea alocației de stat pentru copii din calculul venitului minim garantat.

Mişcarea Populară apreciază şi salută decizia colegilor din Parlament, considerând că decizia este una corectă, mai ales în condiţiile în care parlamentarii MP au depus în iunie 2015 un proiect de lege prin care solicită exceptarea alocaţiei de stat pentru copii de la stabilirea venitului net lunar al familiei, criteriu necesar la încadrarea în venitul minim garantat (art. 8 din Legea 416/2001 privind venitul minim garantat).

Totodată, nu putem să nu observăm „consecvenţa” deciziilor parlamentarilor PNL ṣi PSD,  în condiţiile în care la iniṭiativa deputatului MP, Petru Movilă, proiectul a fost respins în Senat, în 26.10.2015, de către majoritatea colegilor liberali ṣi pesediṣti (120 voturi pentru respingere, 3 abṭineri).

Apreciem schimbarea punctului de vedere al PNLṣi PSD, ȋntr-o perioadă extrem de scurtă, de nici două săptămâni.

Indiferent de iniţiatorul proiectului, eliminarea alocaţiei de stat pentru copii din criteriile acordării venitului minim garantat este decizia corectă în condiţiile în care suma pe care o primesc copii nu poate fi luată în considerare la veniturile părinţilor. Alocaţia este un drept fundamental, constituţional, şi care are ca direct beneficiari copii. În acest sens s-a pronunţat şi Curtea Constituţională, prin decizia Curţii Constituţionale a României nr.277/2006 privind art.1 din Legea nr.61/1993.