PMP susține autostrada Iași-Târgu Mureș

Președintele PMP Iași, deputatul Petru Movilă, a organizat duminică 14 mai, o conferință de presă, pentru a anunța depunerea unui proiect de lege privind autostrada Iași – Tg. Mureș.

Zeci de parlamentari au semnat un proiect legislativ care prevede aprobarea construirii autostrăzii Iaşi – Târgu Mureş. Iniţiativa aparţine deputaților PMP Petru Mo­vilă ( Iași) și Marius Paşcan (Mureş) dar la demers s-au alăturat alţi 69 de parlamentari din toate for­maţiunile politice. Proiectul a fost înregistrat la Camera Deputaţilor la sfârşitul săptămânii trecute.

„Lipsa unui tronson de drum, care să conecteze Regiunea de Nord-Est de Vestul țării, a condus la un decalaj pronunțat în ceea ce privește dezvoltarea regiunilor. În timp, discrepanța va deveni din ce în ce mai mare, iar acest lucru se traduce prin depopulare, demoralizare și o slabă industrializare. Necesitatea acestei autostrăzi este argumentată și în Strategia de dezvoltare teritorială a României, document adoptat în octombrie 2016 de către Guvernul României, în care se precizează faptul că regiunile extracarpatice sunt cele mai puțin dezvoltate, printre cele mai sărace județe fiind enumerate și Iașul. Din totalul de 13 județe enumerate, jumătate sunt din Regiunea de Nord-Est a țării. În continuare, în strategie se menționează și faptul că disparitățile urban-rural intrajudețene sunt maxime în județele Cluj, Iași și Dolj” a declarat deputatul PMP

Proiectul le­gislativ are doar patru articole, iar principalele prevederi fac referire la finanţarea obiectivului (bugetul de stat, credite externe şi fonduri europene) în cadrul exerciţiului bugetar european 2014 – 2020. „Termenul de execuţie a obiectivului de investiţii «Autostrada Uni­rii» este de patru ani de la data in­trării în vigoare a prezentei legi“, se mai arată în proiectul legislativ.