Care sunt provocările?

• Astăzi, Europa se confruntă cu cea mai mare provocare din ultima jumătate de secol. Criza financiară și economică a crescut dramatic șomajul și inegalitățile la nivel de oportunități și venituri. Milioane de oameni sunt privați de perspective de viitor. Criza a fost declanșată de evenimentele din Statele Unite ale Americii; totuși, cauza fundamentală a crizei este existența unor dezechilibre economice majore în zona euro și la nivelul economiei mondiale. Aceasta a fost înrăutățită de datoriile publice și private excesive din multe state membre, de supraconsum și de speculațiile lipsite de etică în domeniul finanțelor și cel imobiliar, precum și lipsa de inovare și de competitivitate.

• Există un pericol ca populismul și radicalismul politic să se răspândească. Acestea sunt o amenințare pentru democrațiile noastre și pentru Uniunea Europeană.

• Un nou val de globalizare a crescut dependența dintre state și actorii economici mai mult decât oricând; în același timp, Europa riscă să își piardă prosperitatea.

• Rata șomajului juvenil a atins un nivel alarmant, subminând speranțele unei reveniri economice, afectând suportul tinerilor pentru Uniunea Europeană și contribuind la instabilitate politică.

• Schimbările climatice la nivel mondial s-au intensificat și deficitul de resurse este în creștere.

• Viața noastră personală, precum și societatea în care trăim, sunt supuse unor schimbări permanente ca urmare a dezvoltării rapide a tehnologiei informației și comunicațiilor.

• Îmbătrânirea societății crește presiunea asupra sistemelor noastre de asigurare socială.

• Incluziunea grupurilor marginalizate și integrarea imigranților rămâne o provocare importantă.

• Pretutindeni în lume, noi mișcări pentru democrație și societatea civilă au nevoie de sprijinul nostru printr-o politică coerentă și lucidă. UE are o răspundere deosebită pentru vecinii săi cei mai apropiați de la Sud si Est. La toate aceste provocări trebuie să găsim răspunsuri convingătoare și în care oamenii să poată avea încredere. Pornind de la realizările noastre anterioare, depinde de familia noastră politică să relansăm proiectul european. Vom realiza acest obiectiv cu noi energii, încrezători în valorile noastre fundamentale și în capacitatea noastră de a rezolva problemele esențiale ale Europei.