Care sunt valorile noastre?

Omul se află în centrul convingerilor noastre. Noi, ființele umane, avem o demnitate naturală inerentă, care ne face unici. Recunoaștem că tradițiile greacă, romană, iudaică și creștină, precum și Iluminismul, sunt rădăcinile civilizației noastre. Acest lucru este valabil atât pentru aceia dintre noi care cred în Dumnezeu ca sursă a adevărului, justiției, binelui și frumuseții, cât și pentru cei care nu împărtășesc această credință, dar respectă aceleași valori universale cărora le atribuie alte surse.

• Libertatea, un drept uman fundamental, poate exista numai atunci când este însoțită de responsabilitatea personală.

• Bărbații și femeile au drepturi egale. Aceasta trebuie să se reflecte în toate politicile.

• Toși oamenii trebuie să se bucure de oportunități egale și de aceea trebuie să asigurăm implementarea efectivă pentru persoane cu dizabilități.

• Acțiunea noastră se bazează pe principiul justiției și își propune să urmărească binele comun. Încercăm în continuare să eliminăm cauzele inegalității și sărăciei. • Acest lucru este posibil numai într-o societate caracterizată de coeziune socială și solidaritate, care include respectul pentru tradiție și instituțiile în care oameni muncesc împreună.

• Solidaritatea este o responsabilitate comună: cei puternici trebuie să îi ajute pe cei slabi, care la rândul lor trebuie ei înșiși să facă un efort pentru a-și îmbunătăți situația.

• Avem o obligație în fața generațiilor viitoare și prin urmare, trebuie să asigurăm finanțe publice solide și să păstrăm un mediu înconjurător sănătos.

• Deciziile politice trebuie luate cât mai aproape posibil de cetățeni; autoritățile politice nu ar trebui să facă ceea ce oamenii pot ei înșiși să realizeze, în mod individual, în propriile familii sau în organizațiile civice: în acest sens, subsidiaritatea este o valoare centrală pentru familia noastră politică.

• Singurul sistem politic în care aceste valori pot prospera este democrația pluralistă, în care cetățenii acceptă responsabilitatea. Cel mai bun concept economic pentru a le proteja este economia de piață socială și ecologică, 2 în care competitivitatea și libertatea antreprenorială sunt echilibrate de justiția socială și de protecția mediului. Cel mai potrivit cadru în acest sens este o Uniune Europeană puternică, care oferă cele mai bune răspunsuri provocărilor din prezent.