Traian Băsescu despre anularea vizitei lui Iohannis în Ucraina

Președintele PMP, senatorul Traian Băsescu, l-a criticat, într-o postare pe pagina de facebook, pe preşedintele Klaus Iohannis, deoarece a ales să-şi anuleze vizita în Ucraina, pentru a protesta faţă de noua Lege a educaţiei din această ţară, care limitează dreptul la învăţare în limba maternă pentru 400 de mii de etnici români această ţară.

„Este doar o părere… Anularea vizitei Preşedintelui Iohannis în Ukraina şi respingerea vizitei la Bucureşti a Preşedintelui Parlamentului Ukrainei reprezintă o mare eroare politică, în condiţiile în care noua lege a educaţiei încă nu a fost promulgată.
La limită, dar încă era timp pentru discuţii şi negocieri la nivelul celor doi şefi de stat, iar după discuţiile bilaterale, la declaraţia comună în faţa presei, Preşedintele României trebuia să exprime acolo, la Kiev, punctul de vedere susţinut în discuţii şi concluziile la care s-a ajuns. Putea fi un mare succes sau un mare eşec, dar românii din Ukraina ar fi ştiut că Preşedintele României i-a apărat până la capăt. Din păcate, anulând vizita, am părăsit bosumflaţi “câmpul de bătălie“ înainte de a trage “ultimul cartuş”.
Eu l-aş fi tras, chiar dacă şansele de succes erau mici. Nimic nu este umilitor când aperi interesele românilor din afara frontierelor.
Anularea vizitei ar fi fost justificată, dacă Preşedintele Ukrainei ar fi promulgat imediat noua lege a educaţiei.”