Președintele Traian Băsescu la B1 tv: există o linie roșie peste care un stat nu trece.

România nu are decât o singură soluție: să-și schimbe punctul de vedere și să susțină că nu acceptă pe teritoriul sau strămutări de populație. Este și o cerință a Constituției Romaniei.

Ce am văzut la Koln s-a petrecut și în alte orașe unde sunt refugiați islamiști din statele musulmane, refugiati islamisti și am convingerea că diferențele culturale vor face extrem de grea conviețuirea unui nunăr atât de mare de islamiști cu populația creștină de pe continentul european.

Putem să spunem că refuzăm cotele așa cum Olanda spune ”nu veți intra în Schengen!”, deși acesta e un drept al nostru din tratate. Cum spune Olanda ”nu veți intra în Schengen!”așa și România spune ”nu mai primim cote!”. Noi avem un drept garantat prin tratat de intrare in spatiul Schengen si Olanda spune verde-n față ”nu”.  Deci se poate in interiorul UE cand stai pe picioarele tale.

Nu vreau sa intru in subtilitatile bataliei Olandei ca Romania sa nu intre in spatiul Schengen. Va dati seama de concurenta din sud-est a portului Constanta si oricine ar dori sa nu aiba control la frontiera pe marfurile in tranzit din Constanta spre Europa Centrala.

Din acest motiv, cu certitudine, foarte multe fluxuri de marfuri care ar putea tranzita prin portul Constanta, tranziteaza prin portul Roterdam.

Povestea cu coruptia, macar de n-ar face-o olandezii. Ca daca privim la portul Roterdam este cea mai mare poarta de intrare a drogurilor in UE.

Vorbim de un stat care poate la un moment dat a crezut că se rămâne la 1.800 de refugiați pe care credea că îi poate gestiona, anul acesta  s-a mărit cota la 6.000 și  nu s-a făcut ultima repartizare pentru că au intrat peste un milion de islamiști anul trecut.

Se va face repartizarea probabil in primul trimestru al anului 2016 dar in UE vor intra mai mulți refugiați decât în 2015 pentru că politicienii europeni au vorbit, dar nu au făcut nimic pentru consolidarea frontierelor. Ce facem acum cu mijloacele existente este ce am făcut și până acum”.

Nu s-a intervenit cu nimic in consolidarea spatiului Schengen.

Va puteti imagina un stat ale carui frontiere sunt strecuratoare, intra cineva, cum vrea, in grupuri mari, mici.

Asa cum Olanda ne spune noua nu intrati in spatiul Schengen pentru ca are niste interese, la fel de bine Romania poate sa spuna nu primim cota.
Sunt două lucruri total diferite. Statele membre nu au decât să emită legi prin care refugiaților să li se acorde un nivel de asistență socială mai mic, dar România face o greșeală incalculabilă să accepte ca o lege europeană să nu fie aplicată cetățenilor săi, ori legislația europeană spune că cetățenii UE, atentie nu se refera la refugiati din alte zone,  trebuie tratați din punct de vedere al asistenței sociale în mod egal cu cetățenii țării tale. Este o obligatie, iar ce face Polonia e o eroare strategică, acopera lucrurile ca sa ne trimita NATO mai multe tancuri.

Nu cred ca este un schimb pe spinarea oamenilor care au nevoie de asistenta, si, mai ales, de incalcarea unui principiu, ca cetatenii europeni sa fie tratati egal, in orice stat al Uniunii Europene.

Acestea sunt chestiuni de interes national si de constitutionalitate. Stiu ce raspuns vreti sa obtineti de la mine si vi-l dau, pentru ca aceasta este realitatea constitutionala.

Președintele României, ca responsabil legal al statului român, e cel care trebuie să meargă la primul Consiliu sau să notifice Bruxellesul că România nu mai acceptă cotele de refugiați. Poate să-l delege pe Ciolos să facă treaba asta la urmatorul Consiliu.

Dar ceva trebuie facut, pentru ca eu nu vad o perspectiva, un sfarsit al acestor lucruri. N-a facut nimic UE ca in 2016 sa nu avem aceaasi situatie sau mai rau decat in 2015.

Care este solutia unui stat care mai este si refuzat in Schengen, din cu totul lte motive decat cele care-ti dau dreptul sa fii membru in spatiul Schengen.

Cred ca Romania trebuie sa fie extrem de ferma.

În momentul în care președintele României ar spune că nu acceptă cote de refugiați se va găsi probabil din nou cancelarul austriac să spună că ni se vor tăia banii alocați de UE. Și noi vom spune atunci ”o să vă tăiem și noi Petromul”.

Ei te calcă în picioare zâmbind și cu papionul la gât. Trebuie să se înțeleagă că exista  o poziție fermă a statului respectiv și că uneori  există o linie roșie peste care un stat nu trece.

Eu am folosit această expresie de câteva ori și s-a înțeles.

Ungaria a deschis un proces pentru sistemul ăsta cu cote și un ministru dintr-o veche țară europeană a spus și el că va deschide un proces împotriva statelor ce nu acceptă cote. Hai la judecată, dar până ne judecăm nu vă accept cotele.