Președintele Traian Băsescu pentru TVR Moldova: Este un eșec major pentru Republica Moldova

Este un joc, un joc urât al politicienilor din Republica Moldova şi în primul rând al politicienilor din partidele pro-europene. N-au vrut Guvernul Sturza, guvern de tehnocraţi,  pentru că s-a dus boala şi dincolo de Prut, din păcate, cu guvernul de tehnocraţi.

Este un esec major pentru Republica Moldova, si trebuie spus ca au juns la limita, in sensul ca pe 29 ianuarie expira termenul de declansare a alegerilor anticipate.

In acest interval trebuie sa gaseasca o solutie de guvernare.

Nu cred ca miza este un candidat comun oarecare. Este clar ca miza este Plahotniuc.

Vor face imediat majoritatea  dacă preşedintele Timofti îl desemnează pe Plahotniuc.

Pe de alta parte, de ce am ajuns aici? Cred ca şi domnul Sturza, in calitate de prim ministru desemnat  n-a insistat suficient să obţină voturile majorităţii pro-europene, pentru ca majoritatea pro-europeana inseamna 55 de voturi. Oricum este o majoritate clara.

Astăzi, pentru a nu se realiza cvorumul, şi partidele pro-europene au avut câte 1-2-3 lipsă la parlament.  Ca atare, este clar că domnul Sturza n-a reuşit să convingă partidele pro-europene că este o soluţie. Şi atunci poate era mai bine dacă îşi depunea mandatul înainte să ajungă la constatarea lipsei cvorumului. Ma rog, este o parer, dansul a incercat, este clar ca  nu l-au vrut nici partidele pro europene.

Semnalul pe care il transmite acul Republica Moldova catre UE este extrem de prost. Instabilitate, lipsa de resurse financiare.  Stiu ca se vor supara multi politicieni de la Chisinau, dar o spun foarte deschis. Romania trebuia sa faca oficiul de mediere intre partidele proeuropene si sa nu lase sa se ajunga in aceasta situatie.

Drumul european al Republicii Moldova este asumat în strategia de securitate a preşedintelui Iohannis, adoptată şi de Parlament. Şi atunci, dacă este un obiectiv de securitate naţională drumul european al Republicii Moldova, întreb: Ce-a făcut România? S-a implicat România în vreun fel sau altul într-o mediere între partidele pro-europene, să le explice riscurile, să contribuie ca mediator la găsirea unei soluţii? Iar răspunsul categoric este NU, nu s-a implicat.

Ce s-a întâmplat astăzi în Parlamentul Republicii Moldova este un semnal extrem de dur pentru ineficienţa politicii externe a României  in general si in relatia cu Republica Moldova in special.

Vreau sa va mai spun un lucru. Dincolo de relatiile speciale pe care le-a construit Romania cu greu in timp, este o relitate. Romania a pus la dispozitia Republicii Moldova un grant de 100 milioane de euro, deci nerambursabil, plus un imprumut de 150 milioane de euro, din care, pentru inchiderea bugetului Republicii Moldova este nevoie de un transfer de 60 de milioane de euro inainte de adoptarea bugetului in parlament.

Acestea sunt elemente, dincolo de ce s-a construit in ultimii ani, sunt elemente care arata ca Romania nu trebuia sa stea sa  priveasca precum privesti la televizor, ce se intampla la Chisinau.

Este clar ca nici partidele pro europene n-au vrut guvernul Sturza, iar daca dacă se ajunge la alegeri anticipate, daca pana pe 29 nu se poate instala un guvern proeuropean  care dupa numarul de parlamentari ar avea voturile in parlament,  trebuie sa stie si romanii si politicienii români că la Chișinău se va instaura un guvern promoscovit. Toate sondajele arata o prabusire in credibilitate a partidelor pro europene, ceea ce ne arata ca la eventuale alegeri anticipate partidele de sorginte comunista vor veni la putere la Chisinau.  Și-atunci, tot proiectul pro-european pentru Republica Moldova este deplin îngropat.

Propunerea de mediere trebuia s-o faca presedintele Romaniei, primul ministru, ministrul de externe. Dar primul responsabil  de strategia de securitate este presedintele Romaniei, Klaus Iohannis.

Trebuia sa utilizeze si multe alte instrumente pe care statul roman le are. Nu numai simpla negociere, simpla mediere.