Principalele declaratii ale dlui Traian Băsescu la Școala de Vara a OT PMP

Unirea Romaniei cu Republica Moldova.
”România trebuie să-și stabilească un nou mare proiect de țară. A avut două mari proiecte pe care clasa politică actuală, așa cum e ea, le-a îndeplinit. România este în NATO și UE. A venit rândul obiectivului pentru generația voastră. Eu vă propun ca următorul obiectiv de țară să fie unirea României cu Republica Moldova”, a declarat Băsescu.
”Un argument extrem de simplu: azi trăim după un pact semnat de Molotov și Ribbentrop și girat de doi criminali ai istoriei, Stalin și Hitler. Eu cred că națiunea română are obligația să corecteze ce au făcut doi criminali”, a argumentat fostul președinte.
”Au existat progrese extraordinare din acest punct de vedere. Când mi-am început mandatul, orice sondaj din Republica Moldova arăta că 4-8% din populație ar fi dorit unirea. În 2013, când s-a facut ultimul sondaj, 38% din populație dorea unirea. Motivele pentru care a crescut atât de puternic sentimentul unionist sunt multe. Mulți dintre cetățenii Republicii Moldova înțeleg că nu pot rămâne într-o poziție nedefinită și trebuie să adopte o line clară, nu pot rămâne între mama Rusia și UE. Și politica din ultimii zece ani a fost de natură să crească sentimentul unionist. Sunt foarte mulți șefi de partide, parlamentari, membrii ai guvernului care sunt și cetățeni români”, a mai spus Băsescu.
Fostul președinte a precizat însă că unirea nu poate fi realizată în lipsa interconectării energetice dintre cele două state.
”Nu putem vorbi sincer de unire, până nu realizăm interconectarea energetică. Guvernul Ponta a pus în aplicare un prim proiect, gazoductul Iași-Ungheni, dar este mult prea puțin în raport cu nevoile”, a explicat Băsescu.
„În această vară, un grup de 1.000 de tineri au pornit de la Chișinău, pe jos, pentru a striga dorința lor de unire cu România. Este un proiect pe care PMP poate să și-l asume ca proiect de țară pentru următorii ani. Și mă refer la un termen mediu, 4-5 ani. La astfel de proiecte, având în vedere că Republica Moldova este asociată la UE, finanțările de la UE sunt deschise, deci România ar avea de contribuit cu confinanațări. Nu este vorba de o înglodare a României cu cheltuieli”, a mai spus fostul șef al statului.
”Avantajele sunt enorme și pentru România, și pentru Republica Moldova. În primul rând, pentru Republica Moldova este scurtarea unui drum care nu se știe dacă are ca și capăt intrarea în UE. Evenimentele din Ucrainea ne arată că Moscova nu este dispusă să permită niciun avans al țărilor din fosta Uniune Sovietică, către UE și NATO. Ar avea un drum de minim 14 ani, ori unirea celor două țări scurtează drumul. Dacă România a primit garanții că, fiind asociată la UE, va putea deveni membră, Ucraina și Republica Moldova nu au primit nicio perspectivă de a deveni membri ai UE.  Avem de reparat o ticăloșie care s-a întâmplat în istoria acestei națiuni. Republica Moldova poate avea o contribuție extraordinară cu capital uman. Avem un potențial agricol enorm, care se vede de la an la an, în creștere. La acest potențial s-ar adăuga potențialul enorm al Republicii Moldova. Și România are nevoie de Republica Moldova așa cum Republica Moldova are nevoie de România”, a afirmat Băsescu.
De asemenea, fostul președinte a mai spus că o eventuală unire a României cu Republica Moldova nu va include și Transnistria.
”Nu vreau să credeți că ezit să pronunț cuvântul Transnistria. Nouă, celor care vrem unirea, ne este clar că acest lucru nu o să se facă cu Transnistria înglobată. Istoric, nu a fost teritoriu românesc”, a explicat Băsescu.
”E de factură națională, acest obiectiv. Este un interes național care nu are culoare politică. Mi-aș dori să se întâmple în mandatul domnului Iohannis, de ce nu? Dar să se întâmple. Și pentru asta trebuie deschise discuții cu Chișinăul”, a mai spus Traian Băsescu.
Despre sanatate<”Aș vedea prioritate zero, sănătatea. Dezbaterile legate de medici ne obligă să facem din sănătate o prioritate. Vă asigur că sănătatea unei națiuni este o prioritate majoră. Noi încă menținem sistemul de sănătate de tip stalinist. Aș aduce aminte că am avut la Cotroceni o comisie care a pus un diagnostic sistemului de sănătate. Guvernul Ponta încearcă să rezolve problema medicilor, mărindu-le salariile cu 25%. Nu va avea niciun efect asupra calității actului medical”, a mai declarat Băsescu. ”Mulțumesc PMP că a depus un proiect în care medicul lucrează cu contract cu spitalele, în care este plătit pentru ce face, cu tarife stabilite. Numai așa vom restabili demnitatea medicilor. Eu vă spun deschis. Medicii pleacă pentru că sunt tratați ca funcțonarii publici și legislația română nu permite să fie plătiți în funcție de ceea ce fac. Medicul este plătit ca un funcționar mediocru. Aici avem și o problemă chiar a medicilor. Am văzut reacția lor pe internet și când au fost chemați pentru o manifestație publică, de la vreo 15.000 care semnaseră, s-au prezentat 15. Este și acesta un semnal. Eu vă propun să faceți din sistemul de sănătate o prioritate”, a mai spus Traian Băsescu. Despre educatie< A doilea lucru prioritar este educatia. Uitati-va cat de depreciat a ajuns acest sistem, in tot felul de academii cazone, fac doctori pe banda rulanta dupa care le devin supusi acelora care i-au facut doctori pe lucrari plagiate. Este un sistem profund viciat, a fost legea educatiei, legea Miclea, care pe urma a luat numele legea Funeriu. A fost elaborata tot asa, de un grup de oameni intr-o comisie prezidentiala, care au luat tot ce era mai bun in educatie de la Singapore pana in Finlanda. Au studiat, au cautat solutii pana le-au gasit. Sigur, legea nu este inca total alterata, chiar daca mafia din educatia privata si-a bagat amendamente si a facut destule modificari, in mod deosebit in invatamantul superior.

Am vazut acum ultima traznaie legislativa prin care si facultatile care au cursuri neacreditate pot da diplome care sunt valabile.
Trebuie revenit la forma initiala a legii si la stimularea puternica a sistemuui dual de invatamant in care tinerii ies si cu o meserie cand termina liceul, facand practica in societati care se afla in  economia nationala.
Rezultatul acestei prevederi din legea Miclea, din legea educatiei, este ca in fiecare an tot mai multi tineri opteaza si pentru invatamantul profesional, ceeace le da un prizont si dupa terminarea liceului.
Aici mesajul meu ar fi simplu: avem o lege buna, trebuiesc corectate interventiile care s-au facut de la instalarea guvernului Ponta si pana acum pentru a o readuce integral in frame-ul unei legi care sa genereze performanta in sistemul de educatie si implicit siguranta pentru tine.
Despre natalitate
Toate studiile, inclusiv studiile făcute de Comisia Prezidențială arată că în 2030 vom rămâne 15 milioane, cu o populație îmbătrânită. Eu mă bucur că fiicele mele mi-au dat trei nepoței,
Sunt convins că problema natalității nu stă doar în susținerea financiară pe care statul o acordă mamei care a născut.  Marea problemă este una care ține și de educație, și de capacitatea de a avea curaj să îți asumi viitorul”, a declarat fostul președinte.
Traian Băsescu atrage atenția asupra faptului că natalitatea este una dintre marile probleme ale României.
Trag un semnal de alarmă, natalitatea este una din marile probleme ale României. Riscul să facem erori ca acelea făcute de unele state la UE este major. Au suplinit nevoia de forță de muncă importând din colonii, fiind lejeri cu imigrația economică și acum constată că sunt pe cale să schimbe structura demografică și să introducă obiceiuri care sunt străine europeanului. Eu cred că România trebuie să fie foarte atentă.

„Alte priorități se constituie într-o listă enorm de lungă. Vă asigur că cea a spus domnul președinte Iohannis, că obiectivul de țară este intrarea în zona euro, face parte din exprimările care nu au acoperire în cunoașterea Tratatului de aderare. România nu își poate fixa ca obiectiv de țară să intre în zona euro sau Schengen pentru că acestea sunt obligații asumate prin Tratatul de aderare”, a spus Băsescu.
Despre justitie

Am atentionat la TVR si mi-am atras o ploaie de critici, vreo 2 saptamani, din partea unora care vedeau in DNA, in procurori, solutia izbavirii Romaniei. Nu.
Omului, in primul rand,  trebuie sa-i respecti drepturile. Atunci cand il arestezi preventiv trebuie sa fii convins ca acel lucru trebie sa se intample.
Foarte multi dau vina pe noul Cod Penal. Iar eu va spun ca nu este adevarat.
Nu noul Cod Penal este vinovat. Noul Cod Penal, intr-adevar, spune ca trebuie sa fe indicii rezonabile. Dar trebuie citite si cuvintele aflate inaintea acestei formulari, care spun ca trebuie sa existe probe din care sa rezulte indicii rezonabile. Ori, acele probe nu sunt analizate la arestarea preventiva.
Trebuie gasita o solutie corecta pentru ca institutiile statului roman sa nu se transforme, n-au ajuns la acest stadiu, dar n-as vrea sa se transforme in niste institutii care sa semene cu cele din anii 50.
As vrea sa am satisfactia ca ce am construit timp de 10 ani institutii puternice, cu magistrati care-si iau libertatea  atata cata vor, se intampla si in continuare. Si eu mi-as dori sa-si ia toata libertatea. Magistratii vor actiona corect si cu respect pentru drepturile omului.
Ce mai observ, parca observ o timorare a judecatorilor in fata procurorilor. Acest lucru nu trebuie sa functioneze.
Pentru ca justitia sa functioneze corect, avem nevoie toti de un singur Dumnezeu al justitiei si acela e judecatorul nu procurorul.
Procurorul este acuzatorul, avocatul aparatorul, si deasupra lor este Dumnezeu-judecatorul care spune: tu ai dreptate, tu nu ai dreptate. Clientul tau merge la inchisoare, sau clientul tau nu merge la inchisoare. Dar o spune judecatorul, nu procurorul.

Dezvoltarea infrastructurii
Dezvoltarea infrastructurii, o alta prioritate.  Romania pierde 7-7,5 miliarde de euro din banii acordti de UE.
Nu s-au facut proiecte credibile, doar demagogie.
Nu exista niciun tronson de autostrada proiectat si realizat in timpul guvernarii Ponta.
Criza refugiatilor

„Când am ajuns în situaţia în care constatăm că s-au prăbuşit instituţiile europene, instituţii europene s-au prăbuşit, înţelegeţi, asta se întâmplă acum, sunt două instituţii care s-au prăbuşit: Acordul de la Dublin şi Spaţiul Schengen. Politicienii sunt tentaţi să ascundă prăbuşirea instituţiilor sub umanitarism. Dar eu, ca cetăţean european, vreau să ştiu de ce nu au funcţionat instituţiile. Acordul de la Dublin, care obligă statele membre ca, atunci când au persoane ilegal intrate pe teritoriul lor, să le trimită în punctul pe unde au intrat în Uniunea Europeană, acest Acord de la Dublin nu mai funcţionează. Securitatea Spaţiului Schengen – păi, România nu a fost bună, iar Spaţiul Schengen se demonstrează a fi o strecurătoare, intră cine pe unde vrea şi cum vrea şi cât vrea”, a declarat Traian Băsescu.
El susţine că refugiaţii ajung în Uniunea Europeană prin Spania, Italia şi Grecia, ţări care au probleme de mai mulţi ani în a aplica legislaţia UE.
„Este o variantă pentru refugiaţi, din Maroc prin Spania şi nu e de azi, nici de ieri. O altă variantă este din Libia în Italia, traseul marocan include tot Magrebul. Traseul libian include Africa până în centrul Africii. Au traseu Siria-Turcia-Grecia. (…) Şi în ultima vreme au apărut tentative tot mai multe şi dinspre Turcia pe Marea Neagră către România, dar în România reuşim să-i oprim. Cei care îndeplinesc condiţiile să primească azil, primesc azil, cei care nu le îndeplinesc sunt trimişi înapoi. Deci, cele trei state sunt toate membre Schengen, Spania, Italia, Grecia. Cele trei state au probleme de ani de zile în a nu reuşi să aplice legislaţia Uniunii Europene. Anul acesta constatăm că s-au prăbuşit doi piloni care protejau Uniunea Europeană de o migraţie necontrolată, Acordul de la Dublin şi capacitatea Spaţiului Schengen de a-şi îndeplini misiunea, protejarea frontierelor exterioare ale Uniunii”, a afirmat Băsescu.
El a spus că ar dori să ştie care este planul Uniunii Europene în privinţa refugiaţilor pentru ca această situaţie să nu se mai repete.
„Anul ăsta aţi vrea voi să primesc o mie sau şapte mii de refugiaţi. Care este planul Uniunii Europene ca la anul să nu îmi mai daţi şapte mii? Care este planul Uniunii Europene ca peste doi ani să nu îmi mai daţi şapte mii sau 30.000? Pentru că în momentul de faţă politicienii europeni nu fac nimic altceva decât, în mod demagogic, să plângă de mila refugiaţilor. Şi eu plâng. Problema este eu, cetăţean european, vreau să ştiu ce fac cei care plâng de mila refugiaţilor pentru ca acest proces să fie stopat la anul. Cât timp vom împărţi milioane de oameni de altă religie decât noi? Câţi ani? Care este planul Uniunii Europene ca la anul să nu mai avem acest flux?”, a conchis Traian Băsescu.