Priorități: infrastructură, sănătate, educație

Traian Băsescu
Traian Băsescu

”Prima prioritate e legată de infrastructura rutieră și feroviară. A doua, dar nu mai puțin importantă, este sănătatea, pentru care e un proiect de lege depus în Parlament ce ar modifica consistent sistemul medical și l-ar moderniza, lăsând capitalul privat să intre în sistem fără a privatiza spitalele. Totodată, medicii ar fi plătiți în baza de contract nu în sistemul bugetar pentru fiecare operatie și tratament.

Și Educația, unde legea a fost adoptată prin asumare de Guvernul Boc, dar, prin presiunea grupurilor de interese din Parlament, a primit 98 de modificări ce au eliminat exact elementul ce punea în centrul sistemului elevul.

Deci eu pe asta m-aș baza: infrastructură, sănătate, educație. Aș pune o a patra prioritate: interdicția pentru zece ani de a se tăia păduri, cu exepția tăierilor destinate industriei interne de mobilă și pentru lemne de foc.

Poza nu a fost făcută în 2012, ci în 2008, în raportul Comisiei prezidențiale de sănătate condusă de Vlădescu și care a avut inclusiv medici români mari, personalități ce lucrează în străinătate. Acea poză, care se referă și la infecțiile nosocomiale, pune diagnosticul de atunci: că mor oameni în spitale din cauza spitalelor. Rezultatul a fost un proiect de lege elaborat de aceeași Comisie, care s-a inspirat din cele mai bune practici din Europa, mai ales Franța a fos un ghid.

Eu cred că azi, după ce românii s-au convins că sistemul medical are nevoie de o reformă solidă, ar fi poate mai ușor să adoptăm o nouă lege a Sănătății, pentru că sistemul e organizat și în momentul de față după sistemul lui Stalin. Noi nu am modificat în 26 de ani modul de operare al sistemului medical.
În ceea ce privește pădurile din România și stoparea fenomenului defrișărilor, sunt necesare mai multe măsuri: un stat ca România, care a și fost atenționat de C.E. legat de defrișările din păduri, poate merge imediat la Tratatul de aderare, la clauza de mediu, unde se spune că orice stat poate introduce măsuri de salvgardare. România e în situația asta. Când a fost disputa dintre Guvern și Iohannis, niciunul nu a vrut să taie nodul gordian și să spună că impune un moratoriu în baza clauzei din Tratat și apoi ia toate măsurile care decurg de aici. În momentul în care introduci o asemenea măsură, statul preia această situație și, pentru a fi eficientă, trebuie intervenție pe mai multe paliere”.
Declarație făcută de d-l președinte Traian Băsescu joi, 21 iulie la B1TV