ReUnirea tot mai aproape – vot istoric în Parlamentul României

15421045_10154760525697226_3226692850562021082_n

Marți, 14 martie 2017, parlamentarii din Camera Deputaților au dezbătut proiectul de lege privind declararea zilei de 27 martie – Ziua Unirii Basarabiei cu România – ca zi de sărbătoare naţională.

În intervenţia din dezbaterile care au precedat votul, deputatul PMP Constantin Codreanu le-a cerut colegilor parlamentari să înțeleagă că cetățenii din Republica Moldova aşteaptă semnale clare din partea României, atât pragmatice cât şi simbolice, privind interesul statului român pentru cel de-al doilea stat românesc.
„Aştept un vot favorabil din partea dumneavoastră şi vă transmit că acelaşi vot îl aşteaptă şi românii din Republica Moldova. Este un lucru foarte important să vorbim de la tribuna parlamentului despre faptul că, după integrarea în Uniunea Europeană şi NATO, singurul proiect de țară pe care îl mai poate avea România în acest moment este reunirea celor două state româneşti. Partidul Mişcarea Populară, singurul partid din România care îşi asumă acest obiectiv, invită colegii din celelalte partide să se angreneze prin acțiuni şi fapte acestui proiect de țară” a declarat deputatul Constantin Codreanu.
Proiectul de Lege privind declararea zilei de 27 martie – Ziua Unirii Basarabiei cu România ca zi de sărbătoare naţională, inițiat de către deputatul PMP Eugen Tomac, a fost aprobat cu 260 de voturi favorabile, un vot împotrivă şi şase abţineri. Guvernul României şi autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, organizaţiile neguvernamentale, muzee, reprezentanţele României în străinătate deţin, începând de astăzi, mijlocul legal pentru arborarea drapelului, intonarea imnului naţional, folosirea sigiliilor cu stema României şi organizarea de evenimente şi manifestări publice şi cultural-ştiinţifice dedicate acestei sărbători.
„În calitate de preşedinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, am cerut mereu instituțiilor statului român să aibă politici separate atunci când vine vorba despre Republica Moldova. Votul de astăzi este o victorie simbolică şi sper că vom putea vorbi în viitorul apropiat despre un Minister al Reunificării care să implementeze proiectul de ţară despre care am vorbit astăzi de la tribuna Parlamentului. Trăiască România Mare!” a mai precizat Constantin Codreanu.