Scoala de vara a OT PMP

In perioada 4-6 septembrie la Hotelul Voila-Caraiman din Mamaia, are loc Scoala de vara a Organizatiei de Tineret PMP, în cadrul careia se desfasura conferinţa Priorităţile României de mâine, cu participarea  domnului Traian Basescu.

Din discursul d-lui Traian Basescu:
”România trebuie să-și stabilească un nou mare proiect de țară. A avut două mari proiecte pe care clasa politică actuală, așa cum e ea, le-a îndeplinit. România este în NATO și UE. A venit rândul obiectivului pentru generația voastră. Eu vă propun ca următorul obiectiv de țară să fie unirea României cu Republica Moldova”, a declarat Băsescu.

”Un argument extrem de simplu: azi trăim după un pact semnat de Molotov și Ribbentrop și girat de doi criminali ai istoriei, Stalin și Hitler. Eu cred că națiunea româna are obligația să corecteze ce au făcut doi criminali”, a argumentat fostul președinte.

”Au existat progrese extraordinare din acest punct de vedere. Când mi-am început mandatul, orice sondaj din Republica Moldova arăta că 4-8% din populație ar fi dorit unirea. În 2013, când s-a facut ultimul sondaj, 38% din populație dorea unirea. Motivele pentru care a crescut atât de puternic sentimenul unionist sunt multe. Mulți dintre cetățenii Republicii Moldova înțeleg că nu pot rămâne într-o poziție nedefinită și trebuie să adopte o line clară, nu pot rămâne între mama Rusia și UE. Și politica din ultimii zece ani a fost de natură să crească sentimentul unionist. Sunt foarte mulți șefi de partide, parlamentari, membrii ai guvernului care sunt și cetățeni români”, a mai spus Băsescu.

”Nu putem vorbi sincer de unire, până nu realizăm interconectarea energetică. Guvernul Ponta a pus în aplicare un prim proiect, gazoductul Iași-Ungheni, dar este mult prea puțin în raport cu nevoile”, a explicat Băsescu.

„În această vară, un grup de 1.000 de tineri au pornit de la Chișinău pe jos pentru a striga dorința lor de unire cu România. Este un proiect pe care PMP poate să și-l asume ca proiect de țară pentru următorii ani. Și mă refer la un termen mediu, 4-5 ani. La astfel de proiecte, având în vedere că Republica Moldova este asociată la UE, finanțările de la UE sunt deschise, deci România ar avea de contribuit cu confinanațări. Nu este vorba de o înglodare a României cu cheltuieli”, a mai spus fostul șef al statului.

”Avantajele sunt enorme și pentru Româna și pentru Republica Moldova. În primul rând, pentru Republica Moldova este scurtarea unui drum care nu se știe dacă are ca și capăt intrarea în UE. Evenimentele din Ucrainea ne arată că Moscova nu este dispusă să permită niciun avans al țărilor din fosta Uniune Sovietică, cărtre UE și NATO. Ar avea un drum de minim 14 ani, ori unirea celor două țări scurtează drumul. Dacă România a primit garanții că fiind asociată la UE va putea deveni membră, Ucraina și Republica Moldova nu au primit nicio perspectivă de a deveni membri ai UE. Avem de reparat o ticăloșie care s-a întâmplat în istoria acestei națiuni. Republica Moldova poate avea o contribuție extraordinară cu capital uman. Avem un potențial agricol enorm, care se vede de la an la an, în creștere. La acest potențial s-ar adăuga potențialul enorm al Republicii Moldova. Și România are nevoie de Republica Moldova așa cum Republica Moldova are nevoie de România”, a afirmat Băsescu.

”Nu vreau să credeți că ezit să pronunț cuvântul Transnistria. Nouă, celor care vrem unirea, ne este clar că acest lucru nu o să se facă cu Transnistria înglobată. Istoric nu a fost teritoriu românesc”, a explicat Băsescu.

”E de factură națională, acest obiectiv, este un interes național care nu are culoare politică. Mi-aș dori să se întâmple în mandatul domnului Iohannis, de ce nu? Dar să se întâmple. Și pentru asta trebuie deschise discuții cu Chișinăul”, a mai spus Traian Băsescu.

“Toate studiile, inclusiv studiile făcute de Comisia Prezidențială arată că în 2030 vom rămâne 15 milioane, cu o populație îmbătrânită. Eu mă bucur că fiicele mele mi-au dat trei nepoței, sper să vină și al patrulea ca să își facă datoria și față de țară nu doar față de bunicul.

Sunt convins că problema natalității nu stă doar în susținerea financiară pe care statul o acordă mamei care a născut. Marea problemă este una care ține și de educație, și de capacitatea de a avea curaj să îți asumi viitorul”, a declarat fostul președinte.

Traian Băsescu atrage atenția asupra faptului că natalitatea este una dintre marile probleme ale României.

„Trag un semnal de alarmă, natalitatea este una din marile probleme ale României. Riscul să facem erori ca acelea făcute de unele state la UE este major. Au suplinit nevoia de forță de muncă importând din colonii, fiind lejeri cu imigrația economică și acum constată că sunt pe cale să schimbe structura demografică și să introducă obiceiuri care sunt străine europeanului. Eu cred că România trebuie să fie foarte atentă”, a mai adăugat acesta.

„Alte priorități se constituie într-o listă enorm de lungă. Vă asigur că cea a spus domnul președinte Iohannis că obiectivul de țară este intrarea în zona euro face parte din exprimările care nu au acoperire în cunoașterea Tratatului de aderare. România nu își poate fixa ca obiectiv de țară să intre în zona euro sau Schengen pentru că acestea sunt obligații asumate prin Tratatul de aderare”, a spus Băsescu.

”Aș vedea prioritate zero, sănătatea. Dezbaterile legate de medici ne obligă să facem din sănătate o prioritate. Vă asigur că sănătatea unei națiuni este o proritate majoră. Noi încă menținem sistemul de sănătate de tip stalinist. Aș aduce aminte că am avut la Cotroceni o comisie care a pus un diagnostic sistemului de sănătate. Guvernul Ponta încearcă să rezolve
problema medicilor, mărindu-le salariile cu 25%. Nu va avea niciun efect asupra calității actului medical”, a mai declarat Băsescu.

”Mulțumesc PMP că a depus un proiect în care medicul lucrează cu contract cu spitalele, în care este plătit pentru ce face, cu tarife stabilite. Numai așa vom restabili demnitatea medicilor. Eu vă spun deschis. Medicii pleacă pentru că sunt tratați ca funcțonarii publici și legislația română nu permite să fie plătiți în funcție de ceea ce fac. Medicul este plătit ca un funcționar mediocru.
Aici avem și o problemă chiar a medicilor. Am văzut reacția lor pe internet și când au fost chemați pentru o manifestație publică, de la vreo 15.000 care semnaseră, s-au prezentat 15. Este și acesta un semnal. Eu vă propun să faceți din sistemul de sănătate o prioritate”, a mai spus Traian Băsescu.

sursa: www.b1.ro