Semnal de alarmă asupra dezavantajelor privind aplicarea sistemului de plată defalcată a TVA

Deputatul PMP Adrian – Mihăiţă Todoran, membru în Comisia de buget, finanțe și bănci, trage un semnal de alarmă asupra dezavantajelor privind aplicarea sistemului de plată defalcată a taxei pe valoarea adăugată (numită și SPLIT TVA).

Practic, sistemul se va aplica, în principal, întreprinderilor înregistrate în scopuri de TVA și presupune deschiderea unui cont bancar distinct pentru operațiunile privind această taxă. După implementarea acestei măsuri, orice plată efectuată între două companii plătitoare de TVA se va face prin întocmirea a două ordine de plată în două conturi bancare distincte, ceea ce îngreunează şi complică semnificativ activitatea agenţilor economici şi ceea ce ar putea da naștere unor abuzuri, a declarat Todoran.
Astfel, aplicarea sistemului de split TVA va creea birocrații suplimentare în cadrul procedurilor interne ale fiecărei firme privind încasarea facturilor emise, iar agenții economici ce aleg să își deschidă conturi la Trezorerie vor fi cei mai afectați.
Potrivit deputatului PMP, implementarea acestui proiect va genera, suplimentar, o creștere a costurilor cu adaptarea infrastructurii informatice, dar și cu pregătirea sau angajarea unui număr suplimentar de personal. În plus, tranzacțiile efectuate în legătură cu TVA-ul vor trebui monitorizate distinct, pentru fiecare zi. Astfel, implementarea măsurii split TVA va conduce, în plus, la o creștere a birocrației ceea ce în teorie nu ne dorim, iar cele mai afectate vor fi întreprinderile mici și mijlocii, tocmai cele care aduc cele mai multe venituri la bugetul de stat, a mai afirmat Todoran.
Așadar, în urma acestui proiect, cei mai afectați vor fi contribuabilii de bună credinţă, cei care işi achită taxele şi impozitele în integralitate,la timp, precum si interprinderile mici și mijlocii.
Pe cale de consecință, deputatul PMP de Maramureș face un apel la responsabilitate în ceea ce privește activitatea Parlamentului, dar și a Guvernului. “România are nevoie de stabilitate politică și economică!”, a conchis Todoran.

Lasă un comentariu