Senator Gabi Ionașcu – Minciuna, parte a „piramidei de putere” a PSD

Senator PMP Gabi Ionașcu,
Departamentul pentru dezvoltare regională și administrație publică

„Nici usturoi nu a mâncat, nici gura nu-i miroase”. După alegerile parlamentare din 2016, o dată cu „facerea” Programului de guvernare, domnul Nicolae Liviu Dragnea afirma: „Programul de guvernare este lege și dacă nu o respecți te consideri demisionat”. Numai că afirmația sa a devenit o minciună și o măciucă de spart capetele unor PSD-iști care nu se dovedesc obedienți. Rezultatul, trei guverne PSD și ALDE într-un an și jumătate. Vom vedea dacă și guvernul Dăncilă va rezista până la toamnă ținând cont că ordonanța privind amnistierea și grațierea unor fapte penale și cea de amnistie fiscală care nu au fost asumate de guvern. Domnia sa nu are nicio vină, chiar dacă utopismele unor măsuri și-au epuizat resursele de manipulare a unei părți din electoratul propriu. Ce să mai discutăm de consecințele economice, financiare, sociale, de credibilitate externă a României și a instituțiilor sale.

Măcar acum, în anul Centenar al Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 ar fi trebuit să fim scutiți de minciună și să întipărim adânc în conștiința fiecărui român însemnătatea evenimentului, să cinstim memoria înaintașilor noștri căzuți pentru nobila cauză – România Mare și să ne bucurăm că suntem împreună. Era cazul, acum înainte de preluarea preșidenției Consiliului Uniunii Europene să ne facem auzită vocea de unitate a românilor și de negociere a intereselor majore ale României. Dar, s-ar părea că majoritatea PSD și ALDE care conduce țara are alt scenariu, „vrem toată puterea”. „Capitolele” acestui scenariu, începând cu debutul „ordonanței 13”, dincolo de bâlbele de parcurs, s-au succedat după un plan, chiar diabolic am putea crede: legile justiției, codul penal și de procedură penală, Codul administrativ, Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții, etc, și mai curând completarea și modificarea prin ordonanță de urgență a legii offshore privind gazele din Marea Neagră adoptată la 9 iulie 2018 în Camera Deputaților.

„Minciuna are picioare scurte”.

Despre Programul de guvernare 2017-2020 sau 2018-2020, la „rampă” a ieșit consilierul de stat din aparatul de lucru al doamnei prim-ministru Dăncilă, d-l Darius Vâlcov, probabil angajat fiindcă este „un membru al echipei, care trece printr-un moment dificil”.

Eminența sa, autor ale evaluărilor miniștrilor din ultimele două cabinete Grindeanu și Tudose, în gura mare afirma că:
 „Toate pensiile din România se vor dubla, și aici ne referim la moneda euro, deci în euro”.
 „ROBOR-ul acesta umflat artificial de către nouă bănci, pentru că, ROBOR-ul trebuie să știe toată lumea, este modul în care se calculează după cum se împrumută nouă bănci comerciale între ele.”
 Referitor la creșterea economică a României cu 24% de la venirea la putere a PSD și ALDE: „Am depăşit Grecia, anul acesta vom depăşi Cehia şi Portugalia. În 2020 vom depăşi Finlanda şi vom ajunge pe locul 12, acum suntem pe locul 16.”
 „În România, până la sfârșitul acestui an, se va demara licitația pentru canalul Dunăre-București în parteneriat cu statul român. În România, până la sfârșitul acestui an, va demara parteneriat public-privat pentru trei autostrăzi: Ploiești-Brașov, autostrada Sudului și Târgu-Neamț-Iași-Ungheni.”
 „… poţi să intervii ca Guvern şi pentru maxim trei ani de zile să reglezi preţul, astfel încât acesta să poată fi suportat, să fie real plătit de către oameni către companii. Şi acest lucru la recomandarea pe care şi eu o s-o fac şi o s-o susţin – şi sunt sigur că în această direcţie vom merge – în următorul an de zile preţul gazelor se va ieftini cu peste 20%.”

Eminența sa, d-l Darius Vâlcov, ori este diabolic ori ne consideră analfabeți pentru că nu am ști să citim sau să calculăm, și iată minciunile:
 Punctul de pensie actuală de la 01.07.2018 este 1100 lei, conform spuselor sale, în 2019 va fi de 1265 lei iar în 2020 va fi 1775 lei. De unde dublarea punctului de pensie, mai ales în euro?

 “BNR a anunțat încă de la început că relaxarea politicii fiscale în condițiile în care se reduce TVA de la 24 la 20 la sută și cresc cheltuielile salariale în proporții nesustenabile va fi nevoită să întărească politica monetară. … Mai mult, ne apropiem de finalul perioadei (ciclului) cu inflație scăzută, determinată în principal de scăderea TVA de la 24% la 19%, care a dus la scăderea prețurilor, urmând un nou ciclu cu inflație mult mai mare, prognozată de BNR la 1,9% la finalul lui 2017 și 3% în martie 2018, față de -0,5% la finalul lui 2016 și 1,15% în prezent.” Dincolo de macro-prudențialitatea BNR, nu PSD și ALDE a făcut „reforma fiscală” și a majorat cheltuielile cu salariile din sistemul bugetar fără să numere banii din sacul creșterii economice din anul trecut? Ca fost ministru de finanțe, d-l Vâlcov nu cunoaște că atunci când economia este finanțată pentru consum dobânzile interbancare cresc? Eminența sa crede că noi nu cunoaștem fenomenul de presiune de „sus în jos” asupra dobânzilor bancare în cazul finanțării investițiilor stat (în dezvoltare) sau de „jos în sus” în cazul împrumutării statului de pe piața bancară, mai ales locală?

 Afirmația „creșterii economice de 24% a României de la venirea PSD și ALDE la putere” este o minciună fără limite, în totală contradicție cu nivelul de dezvoltare economică și a nivelului de trai al cetățenilor! Nivelul investițiilor statului Român în 2018 este de 38,5 mild. lei , adică 4,2% din PIB! De bani europeni nici nu poate fi vorba, fiindcă nivelul minim de cofinanțare a proiectelor europene este de 5%!

 Despre „mărețele proiecte” canal Dunăre-București, trei autostrăzi, nici nu poate fi vorba, chiar în parteneriat public-privat. Cine se „înhamă” la finanțarea a astfel de proiecte care urmează a fi recuperate de la un stat cu o guvernare haotică, cu o politică nepredictibilă, fără posibilități de cofinanțare a statului și un consumator care este deja la nivelul de subzistență? A se vedea nivelul cheltuileilor sociale și de asistență socială.

„Săracului tichie de mărgăritar îi trebuie” atâta timp în care guvernanții nici nu mai vorbesc de obiectivele din cele două Programe de guvernare, „edițiile” 2017-2020 și 2018-2020, precum: 2500 de creșe și grădinițe, 30 cămine studențești noi, 8 spitale regionale și un spital național, puzderia de autostrăzi, drumuri expres și poduri, etc. Ce dovadă a minciunii ne mai trebuie decât „îngrijorarea extrem de serioasă” a doamnei comisar european Corina Crețu care a venit la București să-și „tragă colegii de urechi” fiindcă până în 2020 mai sunt 5,1 mild. euro pentru infrastructura de transport neangajați până în prezent? Ce dovadă a servilismului și incompetenței ne mai trebuie, că în loc să ducem autostrada de la Craiova la Pitești o ducem prin Alexandria Teleormanului ca să-i facem în ciudă celor de Ford România?

 Minciuna despre plafonarea prețului la gaz metan și ieftinirea cu 20% a acetuia, atâta timp cât ANRE a anunțat scumpirea de la 1 august 2018 cu 5,83% este mare cât casa! România a beneficiat deja de două derogări ale Uniunii Europene, la ultima fiind deja avertizați despre riscul de infrigement pentru nealinierea prețului. Mai mult, datorită „luminii” venite de la d-l Vâlcov, ministrul finanțelor Teodorovici se substiuie colegului său Andrușcă de la ministerul economiei și supune spre dezbatere un proiect de hotărâre de guvern privind plafonarea prețului la gazul metan. Recunoscându-și prostia făcută, d-l Teodorovici retrage proiectul de hotărâre ca semn al incoerenței actului de guvernare dar și al incompetenței sale.
Dacă pe d-l ministru de finanțe îl „durea burta” de alegătorii partidului său că sunt săraci, de ce nu a operat în aria sa de competență, asupra TVA și accize (Codul fiscal, art. 356)?

Singura concluzie poate fi valabilă despre minciunile guvernanților, precum cea din proverbul românesc: „În apele tulburi gunoaiele ies la suprafață”.

Partidul Mișcarea Populară condamnă astfel de manipulări și minciuni ale guvernanților PSD și recomandă tuturor cețenilor măsurarea faptelor și nu a vorbelor.

În acest sens, chemăm partidele de la guvernarea țării la responsabilitate și să sprijine proiectul de lege al PMP pentru susținerea și adoptarea proiectului de lege privind privind scăderea TVA la 9% pentru energia electrică și gazul metan și dimuarea accizelor cu 50%. Întemeiem propunerea noastră pe faptul că Parlamentul României, a adoptat o lege pentru serviciile publice de apă și canalizare ca începând cu 1 ianuarie 2019 TVA să fie 9%.

Lasă un comentariu