Senatul a adoptat anularea pensiilor speciale

Proiectul legislativ inițiat de PMP, pentru anularea pensiilor speciale,
ale personalului Curții de Conturi, ale diplomaților, ale senatorilor și deputaților, ale personalului auxiliar din instanțe, ale funcționarilor publici parlamentari și ale Avocaților Poporului,  a fost adoptat, tacit, fără dezbatere, de Senat și va fi trimisă Camerei Deputaților, forul decizional.


Eugen Tomac, președinte PMP: ”Pensiile speciale sunt un furt și considerăm că societatea românească poate pleca la un proiect de reformă de administrație și de credibilizare implicit a Parlamentului exact de la acest punct, eliminarea pensiilor speciale și reducerea numărului de parlamentari, ambele proiecte propuse de PMP. Ne bucurăm că demersul nostru a fost adoptat chiar dacă tacit de Senat și linia este să facem dreptate pentru toți românii în mod onest. Nu pot exista pensionari care primesc o pensie sub 1000 de RON și pensionari speciali care primesc pensii uriașe și cred că inclusiv pentru cei care fac parte din diferite structuri ale statului și beneficiază în prezent de specii speciale, se poate găsi o soluție onestă, nicidecum pensii uriașe care nu se justifică, cum își dorea de exemplu, Avocatul Poporului. (…) Noi vom milita pentru acest obiectiv pentru că nu poți să mergi în alegeri să le spui cetățenilor că ai ajuns în Parlament pentru a-ți da o lege specială, ca politicienii să aibă pensii speciale. N-am auzit pe nimenim să promită așa ceva în campania electorală. Ori, aici este o chestiune de responsabilitate și miza noastră va fi să mobilizăm cetățenii să înțeleagă că demersul este unul justificat”, a afirmat liderul PMP, pentru PSNews

„Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare abrogarea prevederilor referitoare la pensiile de serviciu ale personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă, ale personalului Curții de Contruri, ale membrilor Corpului diplomatic consulat al României, ale personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lânga acestea și ale personalului care funcționează în cadrul Institutului Național de Expertize Criminalistice, ale funcționarilor publici parlamentari, a Avocatului Poporului, precum și abrogarea dispozițiilor privind indemnizațiile pentru limită de vârstă ale deputaților și senatorilor”, prevede propunerea legislativă.

De asemenea, „se preconizează modificarea art 1 al Legii nr 49/1991 privind acordarea de indemnizații și sporuri invalizilor, veteranilor și a văduvelor din război, abrogarea alin 2 și 3 ale art 11 din Legea privind nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum și unele drepturi ale invalizilor și văduvelor de război”.

Propunerea legislativă pentru abrogarea unor prevederi din domeniul pensiilor de serviciu, pentru modificarea art.1 din Legea nr.49/1991 privind acordarea de indemnizaţii şi sporuri invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război, pentru abrogarea alin.(2) şi (3) ale art.11 din Legea nr.44/1994 privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor, precum şi pentru modificarea art.8 indice 5 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat, a fost inițiată de mai mulți parlamentari din PMP.

„Sursa de finanțare pentru acoperirea creșterii cheltuielilor cu recompensele acordate invalizilor de război, veteranilor de război, văduvelor de război și văduvelor de veterani de război, precum și urmașilor personalului armatei decedat în teatre de operații va fi asigurată prin abrogarea pensiilor de serviciu aflate în afara principiului contributivității, jurisprudenței Curții Constituționale și practicii statelor NATO”, se arată în expunerea de motive proiectului legislativ.

Senatul a votat în calitate de prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaților.